Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Julen inställd i våldets Aten

Julen är inställd i Aten. På måndagskvällen härjade våldsamma demonstranter fritt, en jättejulgran och massor av lokaler stacks i brand.
Bakom de grekiska kravallerna ligger både politiskt missnöje och ilska över polisens dödsskjutning av en demonstrant.

Banklokaler förstördes och affärer plundrades medan brandkåren rusade från larm till larm i den grekiska huvudstaden på måndagskvällen. Stadens kanske största julgran, utanför parlamentet, förvandlades till aska efter att ha stuckits i brand av vilda demonstranter.

– Vi räknar inte längre. Händelserna är oräkneliga, sade ett brandbefäl till Reuters.

På grund av de senaste dygnens blodiga dramatik ”ställs alla julevenemang samt ljussättningen av centrala torg och monument in tills vidare”, sade Atens borgmästare Nikitas Kaklamanis i ett pressmeddelande.

Oroligheterna började sent i lördags i universitetsområdet Exarchia i Aten, där polis och unga som betecknar sig som anarkister ofta drabbar samman. Två poliser i en patrullbil attackerades av ett 30-tal stenkastande ungdomar. En polis avlossade tre skott och träffade en 15-årig pojke som dog så gott som omedelbart.

Dödsfallet utlyste en våg av protester över hela landet. De båda poliserna som var inblandade i dödsskjutningen har gripits och ska enligt uppgift åtalas.

– Polisen har alltid setts som en symbol för makten och överhögheten i Grekland, de får inte uppträda på ett sätt som göra att folk känner sig övervakade och illa till mods, säger Sveriges ambassadör Håkan Malmqvist till TT.

– Nu är det osäkert vad som händer. Nya demonstrationer är utlysta, premiärministern har hållit ett tal där han betonar vikten av att skydda samhällets institutioner och oppositionen är kritisk mot att polisen inte uppträtt på ett bra sätt.

Men även på andra platser i Grekland fortsätter våldsamheterna. I Thessaloniki drabbade på måndagen hundratals ilskna ungdomar samman med polis. Sönderslagna affärer plundras på varor i massor, rapporterade AFP.

I centralgrekiska Trikala skadades tre poliser sedan en grupp demonstranter attackerat stadens polisstation.

Parallellt med avskyn för skottdramat pyr ett politiskt missnöje hos både anarkisterna och andra grupper i Grekland. Det vänder sig mot premiärminister Kostas Karamanlis mitten-höger-regering som varit indragen i flera pinsamma korruptionsskandaler. Protesterna gäller också regeringens hantering av ekonomin. Fackföreningar och studentorganisationer har hållit en serie demonstrationer mot regeringen under hösten.

– Risken nu är att de här grupperna glider ihop, konstaterar Malmqvist och lägger till att statliga institutioner historiskt sett har ett trovärdighetsproblem i Grekland efter åren med militärdiktatur.

En storstrejk är sedan länge inplanerad till på onsdag, men många grekiska lärare inledde en tredagarsstrejk redan på måndagen. Enligt Malmqvist märks dock inte så mycket oro på gatorna.

– Det är mest i kvarteren runt universitetet och Tekniska högskolan. Vi rekommenderar svenskar i Grekland att undvika de platserna och demonstrationer i allmänhet.

– I övrigt kan man se att det är färre bilar än vanligt på gatorna och folk verkar åka hem tidigare från jobbet än de brukar.