Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Julen som den borde låta

Åh nej, inte nu igen. Den reaktionen får jag nästan varje gång jag kliver i någon av stans butiker vid den här tiden på året. Alltid är det en Lundell som sjunger om snön som faller och vi med den eller en Bing Crosby som sjunger om White Christmas.

Hur orkar någon ens lyssna på alla dessa sönderspelade låtar längre? Förvisso är det ju bara en fjärdedel av året som räknas som juletid (nånstans mittemellan där sommarsemestern tar slut och allhelgonaljusen blåses ut brukar ju Ikea och Åhlens plocka fram sina julprylar).

Just att det håller på så länge stör mig egentligen inte. Men dessa uttjatade jullåtar – oj vad dom kan vara irriterande. Jag tänkte därför ge några tips till de butiker, eller för den skulle privatpersoner, som vill förgylla tiden fram till jul med lite fin julmusik som inte är tradigare än Kalle Ankas julprogram.

* Run DMC:s ”Christmas in Hollis” och Kurtis Blows ”Christmas Rappin”.

Julen så som den lät i USA:s storstadsgetton på åttiotalet.

* The Raveonettes ”Christmas song”.

Denna danska rockduo har jag normalt sett inte så mycket till övers för, men här lyckas de slå till med en bra, stämningsfull jullåt.

* The Band ”Christmas must be tonight”.

Jag föredrar varje dag i veckan denna folkrockballad framför Uffes ”Snön faller …”

Men det bästa har jag sparat till sist …

* The Ramones – "Merry Christmas (I don’t wanna fight night)".

Här låter Ramones precis som bandet nästan alltid gör, det vill säga kaxigare och bättre än nästan allt annat. Denna gång klätt i julskrud.

Jul handlar till stor del om traditioner, det betyder dock inte att man måste lyssna på samma trista låtar om och om och om igen.

Glöm nu heller inte att gå in på ST:s ledarblogg (http://blog.st.nu/ledarbloggen) och lyssna på dessa fem jullåtar.

Ledarskribent som är ambivalent inför julens alla tradtioner.