Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Julens huvudperson är ett barn på flykt

Hur ska man kunna känna julefrid när världen ser ut som den gör? Kanske är jag inte ensam om att fråga mig det.

Det känns som om världen har blivit så mycket hårdare och kallare. Fast egentligen är det nog inte så. Det är vi som inte längre kan hålla oss utanför och på avstånd betrakta ”de där borta”, ”de som är annorlunda än vi”. Men världen är faktiskt ett enda stort vi som också vi här i Sverige ingår i. Vågar vi vidga våra tankemönster så, då tror jag också att vi närmar vi oss svaret på frågan om hur vi ska kunna känna julefrid i dessa tider.

Julens texter är alla sprungna ur en hård verklighet som inte alls liknar vårt kommersiella och materiellt späckade julfirande. Orden om ljuset i mörkret, glädjen, friden och freden skrevs i svåra och mörka tider. De rymmer därför helt andra djup än de ytliga och glittriga julbilder vi ofta bär på. Julens budskap handlar verkligen inte om att hålla sig utanför, nej det är precis tvärtom.

Julens huvudperson visade tydligt att han inte ville hålla sig utanför människolivets hårda villkor. Född av fattiga föräldrar i ett ockuperat land och tidigt driven på flykt till ett annat land för att rädda sitt liv. Känns det igen? Så började Jesus sitt liv, en erfarenhet som han delar med miljontals människor på vår jord.

Julens har inte sitt ursprung i något Disneyliknande julkortsland. Den handlar inte heller om glitter och materiellt välstånd eller om lugn och ro långt borta från världens oro och larm. Nej, änglasången om fred på jorden är tvärtom en uppmaning till oss att mitt i våra liv, mitt i vår värld, följa den delaktighetens och osjälviska kärlekens väg som är kärnan i julevangeliet.

Så låt oss följa julens egentliga budskap och lämna vår skyddade vrå av världen och i stället börja en vandring på medmänsklighetens och solidaritetens väg. Det är en vandring som börjar i våra egna hjärtan och sinnen och i mötet med de människor som kommer i vår väg, för att sedan gå vidare mot ansvaret för vårt gemensamma hem på denna jord som vi delar med alla människor. Låt oss hjälpas åt att på riktigt hålla de tusen juleljusen brinnande ”på jordens mörka rund”.

Eva Nordung Byström

Biskop i Härnösands stift

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel