Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Julgalearrangör tog pengarna själv

Skolklassen i Bredsand och idrottsklubben i Njurunda har fortfarande inte fått lön för sina insatser vid julgalan för två år sedan.
Arrangören stoppade garderobsintäkterna i sin egen ficka.

Förra året hölls Julgalan i Sundsvall, Luleå, Umeå och Gävle. I Sundsvall uppstod kaos i garderoben, ungdomar hamnade i kläm. Och klassen från Bredsand som jobbade fick inte ens betalt. De 15 000 kronorna de blivit lovade skulle gå till en gemensam skolresa, nu har de slutat nian.

Idrottare från Njurunda jobbade med disk, dukning och servering på samma gala. Klubben har fakturerat 60 000 kronor för sina insatser, men pengarna som skulle gå till ombyggnationer har inte synts till.

Nu har Skatteverket kommit fram till att företagsledaren stoppat 340 000 kronor från garderobsintäkterna rätt ner i sin egen ficka. Därför har myndigheten fattat beslut om att han skönstaxeras för summan.

När Skatteverket tittade närmare på företaget HK Event AB som arrangerat Julgalan på olika orter i Sverige och Norge under 2006 och 2007 dök en hel del märkligheter upp. Mängder av påhittade leverantörsfakturor har hittats, kundfakturor har inte bokförts, det finns brister i verifikationerna, de oredovisade intäkterna är många, nästan tre miljoner kronor i löner har inte redovisats, arbetsgivaravgifter har inte betalats och företag har skapats för att det ska vara möjligt att göra oriktiga momsavdrag.

Företagsledaren själv, en Eskilstunabo, skönstaxeras med totalt 1,4 miljoner kronor. Mannen har inte redovisat sina egna löneuttag. Mannen är redan dömd till två års fängelse för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott, en dom som han överklagat.

Julgalan har i flera år anordnats av bolaget Svensk Nöjesutveckling, huvudpersonen i det bolaget har många oklara affärer bakom sig. Han har varit aktiv i ett flertal företag, som i omgångar gånger bytt namn och konstellationer. Bolaget anlitar andra företag för att ordna galor och arrangemang. Det har varit problem med bland annat löneutbetalningar under flera år. I slutet av förra året begärdes Svensk Nöjesutveckling i konkurs av ett annat bolag som inte fått betalt efter att ordnat med personal till en julgala. Inte heller elever från Altinska skolan hade då fått full kompensation för sina insatser under Ladies Night-föreställningen.

Fotnot: Arrangörerna för årets julgala i Sundsvall är nya och har ingen koppling till de tidigare arrangörerna.