Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Julian Assange, yttrandefrihetshjälten som blev rättshaverist

Han kom från ingenstans som en yttrandefrihetshjälte, beundrad av människor i hela världen då han offentliggjorde den video som visade hur militär från USA sköt på civila i Irak. Många liknande avslöjanden följde. Därefter blev han plötsligt en jagad man när han efterlystes i Sverige misstänkt för våldtäkt och ofredanden. Sedan blev han den oskyldigt anklagade och därefter blev han rättshaveristen Julian Assange.

Dock en mycket skicklig och välargumenterad rättshaverist, som lyckats få FN:s arbetsgrupp UNWGAD att ta upp hans fall och komma fram till att han varit godtyckligt frihetsberövad de senaste åren då han suttit frivilligt instängd på Ecuadors ambassad i London.

Beslutet är inte juridiskt bindande, och Storbritannien står fast vid beslutet att lämna ut Assange till Sverige om han lämnar ambassaden. Också Sverige står fast vid sitt häktningsbeslut. Det är helt enkelt inte rimligt att en person anklagad för våldtäkt ska kunna frias från misstankar endast för att han håller sig undan.

Men låt oss backa bandet till sommaren 2010. Wikileaks grundare Julian Assange befinner sig i Sverige, och ska enligt uppgift planera att bosätta sig här och flytta delar av Wikileaks verksamhet hit. Detta för att Sverige är ett land med en stark yttrandefrihet.

I augusti polisanmäls och anhålls Assange, misstänkt för våldtäkt och sexuellt ofredande. Ett förhör hålls med honom. Den 25 augusti läggs våldtäktsanklagelserna ner och anhållandet hävs.

Turerna kring fallet är uppseendeväckande och knappast till gagn för svenskt rättsväsende. Den 1 september tas förundersökningen upp på nytt, och nu är Assange åter misstänkt för våldtäkt. I november häktas Assange i sin frånvaro, eftersom han lämnat Sverige.

Assange befinner sig nu i England, och brittisk domstol beslutar i februari 2011 att Assange ska överlämnas till Sverige. Han överklagar, men i juni 2012 är ärendet avgjort och Assange ska utlämnas till Sverige. Under den här tiden har han befunnits i husarrest som han nu flyr ifrån för att söka asyl på Ecuadors ambassad, och där har han befunnit sig sedan dess.

Assange har upprepade gånger erbjudit sig att medverka i förhör av svenska åklagarmyndigheten. Detta har inte gjorts, med hänvisning till rättsläget mellan Sverige och Ecuador. Dessutom har Assange ställt orimliga villkor för ett eventuellt förhör, som i praktiken omöjliggjort desamma. Assange har vägrat komma till Sverige, med argumentet att han är rädd för att Sverige ska utlämna honom till USA. Något löfte om att inte lämna ut honom kan Sverige inte ge, eftersom det är upp till domstolen att besluta om ett utlämnande. Inte heller finns någon begäran om utlämning från USA:s håll.

Fem och ett halvt år har gått sedan Assange först anklagades för våldtäkt. De övriga misstankarna gällande sexuellt ofredande och olaga tvång har preskriberats under tiden.

Julian Assange har haft många chanser att kliva ut i friheten. Nu har han i stället genom att hålla sig undan fråntagit åtminstone en kvinna möjligheten till upprättelse gällande det brott han misstänks ha begått mot henne.

Varför stannade han inte i Sverige, om han nu på allvar tänkte flytta sin verksamhet hit? Vad fick honom att så plötsligt ändra sig om Sveriges förträfflighet?

Varför har han frivilligt suttit inlåst på Ecuadors ambassad i stället för att gå igenom en svensk förundersökning och eventuellt en rättegång? Inte minst utifrån att han nekar till brott.

Det går att hysa viss förståelse för Assanges rädsla för utlämning till USA, men det är ytterst märkligt att han inte var ett dugg rädd för det innan han blev misstänkt för våldtäkt i Sverige. Han pratade till och med om att flytta hit.

Om vi trots allt håller med om att Julian Assange har behandlats illa av flera olika myndigheter, vad kan vi då säga om de båda kvinnorna som anklagat honom för våldtäkt och sexuella ofredanden? Vem står upp för deras rättigheter, för deras möjlighet till upprättelse, eller att åtminstone kunna lägga händelserna sommaren 2010 bakom sig?

Sveket mot dessa båda kvinnor är oerhört, både från åklagarmyndigheten och från Julian Assange, som kan sägas ha svikit både dem och sig själv. Hans rättssäkerhet väger nämligen inte ett dugg tyngre än kvinnornas. Han skulle mycket väl kunna visa sig vara både gärningsman i ett fall och offer för rättsröta i ett annat.

Han hade kunnat frias från alla anklagelser för flera år sedan, alternativt dömts och tagit sitt straff, och ändå för länge sedan ha varit en fri man som sluppit sitta "godtyckligt frihetsberövad" i så många år på eget initiativ.

Ändå valde han denna obegripliga väg, och risken finns att vi aldrig får svaret på varför. Åtminstone kommer vi inte att få veta det om inte Assange väljer att berätta, och risken finns att han inte har någon annan förklaring än rättshaveristiska konspirationsteorier som vi heller aldrig kommer att få veta om det ligger något i.

Än har han faktiskt inte lyckats läcka dokumentet där Sverige lovar USA att utlämna honom om han kommer hit.