Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Julkalender om mobbning prisas

Mattias Nässbjer tog hem förstapriset i tävlingen om bästa interaktiva julkalender gjord för smartboard.

– Det är kul och nu sätter jag Sundsvall på kartan, säger läraren.

Annons

Klass 6C på Skönsmons skola har en egen interaktiv julkalender. Det är inga vanliga pappersluckor som öppnas, här håller eleven fingret på siffran på pekskärmen som liknar en whiteboard. Då kommer en ny sida fram med ett textstycke, en gömd bild och några frågeställningar.

Kalenderns röda tråd är historien om en kille som är utstött och ensam och som en dag träffar en tjej på nätet. Det är olika scenarion som blir till verkliga problem. Robin Björklund läser texten högt och diskussionen är sedan i gång i klassen.

– I dag är eleverna ute på sociala medier även fast de inte får eller har åldern inne. Jag ville ge dem kunskap och verktyg till vad man kan göra om man blir nätmobbad. Att göra en julkalendern var ett bra sätt beröra ämnet och få tid till diskussioner, säger Mattias Nässbjer.

Den rikstäckande tävlingen utlystes av företaget Netsmart AB som tillhandahåller de interaktiva pekskärmarna till skolorna.

– Det är en revolution i undervisningen, jag kan spara mina lektioner och eleverna kan interagera med sina mobiltelefoner. De tycker att det är jättekul, och jag med säger, IT-pedagogen och klassläraren Mattias Nässbjer.