Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Julklapp till spelarna – hela Sverige tillgängligt i Minecraft

Den som gillar datorspelet Minecraft kommer inom kort att kunna bygga världar i sin hemstad, eller i någon annan stad i Sverige. Lagom till jul blir hela Sverige tillgängligt för alla Minecraft-fantaster.

Annons

I slutet av året kommer det populära datorspelet Minecraft att kunna spelas utifrån ett helt nytt perspektiv - Sverige. I mitten av december lanserar Lantmäteriet en landskapsmodell som kommer att finnas som en spelbar värld i Minecraft, äventyrsspelet som går ut på att bygga upp en egen värld.

– Vi tyckte att det kunde vara lite kul att barnen kan få testa det redan under sin julledighet, säger Peter Nyhlén, chef för Lantmäteriets tillhandahållande av kartor och geografisk information.

Lantmäteriet arbetar aktivt med att skapa ett intresse för geografisk information hos den yngre generationen. Via Minecraft-världen låter man barn och unga bekanta sig med Lantmäteriets kartor.

– Genom att ställa kartmaterialet till förfogande kan man få leka i en realistisk grundmiljö, säger Nyhlén.

Lanseringen i Minecraft är en del av Lantmäteriets arbete med att göra den geografiska informationen mer öppen. I dag är en stor del av verksamheten avgiftsfinansierad och Lantmäteriet har en skyldighet att ta ut avgifter eftersom att myndigheten har ett statligt uppdrag.

Lantmäteriet vill se att kartinformation kommer till nytta i hela samhället och vid årsskiftet slutar man även att ta betalt för vägkartan, terrängkartan, fjällkartan och en positioneringstjänst med meternoggrannhet.

– Vi jobbar mot politikerna för att försöka få still stånd en ändring. Vi ser ju att det är en stor förlust för samhället att vi har en avgiftsfinansiering av geografiska data och vi vill visa vilka möjligheter man kan skapa genom att öppna sådan här information, säger Nyhlén.