Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Junioren Calle Bolund vann Battle of Scandinavia – siktar på EM: "Finner inga ord"

En av landets mest lovande bodybuildare kommer från Sundsvall.
Calle Bolund är sistaårsjunior – men vann ändå overall-priset i Battle of Scandinavia under lördagen.
– Det är sjukt kul att jag kan vinna mot de äldre gubbarna, säger han.
Nu väntar två veckor med torsk innan han ska försöka ta en plats i EM.

Annons

Det är en mållös Calle Bolund, 22, som vi når under lördagskvällen. Han går då på Stureplan i mjukisbyxor, solsprejad i bästa tävlingsfärg, och väntar på ett hotellrum.

– Då ska jag ta på mig jeansen åtminstone, så känns det lite bättre.

Känner du dig bekväm med brunfärgen?

– Nja. Bland fitnessfolk, ja. Men inte på Stureplan.

Han tävlar i classic bodybuilding, -180 centimeter, och har precis tagit hem overall-priset i Battle of Scandinavia. Mot toppatleter från Skandinavien.

Och mest anmärkningsvärt är att han är sistaårsjunior, med långt ifrån samma erfarenhet av att bygga muskelmassa som sina äldre kollegor.

– Det är ju bara andra gången i mitt liv som jag vinner. Det är ju sjukt kul att jag är junior och kan vinna mot de äldre gubbarna. Och det är första gången jag får en prissumma.

När han skulle ge en segerintervju var det omöjligt.

– Det enda jag fick fram var "vad fan" och man får ju inte svära. Jag hade inga ord.

Sista två-tre veckorna har han kämpat för att klara viktgränsen.

Bolund tog sig precis linjen för att få tävla i seniorklassen, 82,9 kilo vägde han in på sina 177,5 centimeter.

– Det har gått bra ändå. Nu var det min nionde tävling och man vänjer sig mer och mer vid hur man funkar. Nu blir det en helg där jag äter gott, sedan väntar två veckor med torsk.

Vad var det första du käkade?

– Jag har jättefina kompisar som kom med hembakat. Kladdkaka, chokladbollar, cupcakes och en massa bakverk. Och jag hade med pannkakor och nutella i kylväskan. Choklad är bra för själen.

Nu siktar han mot EM. Förra gången blev han tvåa i juniorfinalen. Nu hoppas han förstås på en framskjuten position – eller att med tur gå in bland seniorerna.

– Jag kommer att kvala som junior om två veckor. Men jag har sökt sanktion för att tävla som senior på EM. Det vet inte många om. Det är mest bara en dröm. Jag vet inte om jag platsar, men när jag har vunnit det här visar jag ju att jag inte skulle göra bort mig, säger han.

Nu är det bara att äta torsk, vänta och se.

Calle Bolund önskar att få tacka mamma, pappa, familjen och Magnus Bergqvist, Mattias Öhlen och Brano Culjak, samt de vänliga själar som hört av sig på sociala medier.

Läs också: Calle kan spänna hem VM-titeln

Läs också: Calle Bolund tog sig till VM-final

Läs också: Han blev tvåa i bodybuilding-EM