Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Juryn kan avgöra jämn schlagerfinal – "Känns som 2013 när Robin vann"

Frans är favoriten – men artisterna tror ändå på en rekordjämn final i Melodifestivalen.
Då kan internationella juryn komma att fälla avgörandet.
– Absolut, de har ju hälften av poängen, säger Molly Sandén.

Finalveckan är i gång på allvar - på torsdagseftermiddagen började artisterna att repetera i Friends arena i Solna inför lördagens batalj.

Under årets Melodifestival har flera olika artister pekats ut som favoriter. Det öppnar för en riktig nagelbitare till final.

– Alla låtar är starka, alla nummer är starka och alla artister är starka. Jag tror att det är därför som ingen riktigt vågar säga att där har vi vinnaren, säger Ace Wilder som kom tvåa i finalen 2014.

Debutanten Wiktoria är inne på samma spår.

– Jag tror att det blir väldigt tajt. Tidigare har jag suttit hemma och tittat och känt att det står mellan de här men jag kan ärligt säga att så är det inte i år, säger hon.

Om svenska folket sprider sina röster på lördag innebär det att den internationella juryn kan komma att avgöra utgången av finalen. Jurygruppernas röster är värda lika många poäng, 473 stycken, som folkets.

– Eftersom det är så jämnt, åtminstone på papperet, så blir det otroligt spännande att se hur de röstar. Jag kan verkligen inte förutse hur det här ska sluta, säger Christer Björkman, exekutiv producent för Melodifestivalen.

Så sent som 2013 körde juryn över folket genom att se till att Robin Stjernberg tog hem segern framför Yohio.

– Juryn skulle kunna bli avgörande. Det känns som 2013 när Robin till slut vann, då fanns det inte heller någon självklar vinnare, säger David Lindgren, som själv fått höga poäng av de internationella jurygrupperna när han har tävlat tidigare.

Även Ace Wilder är en favorit hos juryn - 2014 fick hon fler poäng än den slutgiltiga segraren Sanna Nielsen.

– Jag hoppas att jag går hem hos juryn i år också, jag hoppas att mitt nummer får i gång dem, säger Wilder som tror att hennes "Don't worry" har internationell potential.

– Om jag inte trodde det skulle jag inte stå här.

Molly Sandén hoppas också att hon ska gå hem hos de elva jurygrupperna.

– När vi skrev låten fick jag känslan att både texten och hela universumet runt låten känns Eurovision, säger hon om sin "Youniverse".

Frans Jeppsson Wall, som målats upp som favorit under den senaste veckan, tänker dock inte göra något särskilt för att blidka Europa.

– Jag tror inte att det är så stor skillnad på folk. En låt är en låt, om de gillar den går det säkert bra, säger han.