Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Just nu: Breivik i rätten mot norska staten – inledde med Hitlerhälsning

Anders Behring Breivik har anlänt till rättssalen.
Massmördaren inledde med att göra en Hitlerhälsning omedelbart efter att man tagit bort hans handfängsel.

Annons

Iklädd mörk kostym, guldfärgad slips och vit skjorta fördes Anders Behring Breivik in i gymnastiksalen i handfängsel. Innan han satte sig ned gjorde Breivik en liknande typ av hälsning som han genomförde under rättegången för fyra år sedan efter dåden i Oslo och på Utøya den 22 juli 2011, då 77 människor mördades.

Rättegången som inleddes klockan 9 i dag handlar om att den terrordömde Anders Behring Breivik har stämt norska staten för att ha kränkt hans mänskliga rättigheter under tiden i fängelse.

Massmördaren menar att förhållandena, med mycket begränsade möjligheter att träffa och kommunicera med andra människor, skadat honom. Han hävdar att behandlingen är ett brott mot Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna, som förbjuder "omänsklig eller förnedrande behandling".

Rättegången hålls i en gymnastiksal i Telemarksfengelset i Skien, söder om Oslo. Anledningen till detta är att man av säkerhetsskäl inte ville flytta på Breivik. Ett stort pressuppbåd finns på plats i rättegångssalen.

Men för överlevande och anhöriga innebär processen ännu en smärtsam påminnelse om dåden i Oslo och på Utøya den 22 juli 2011, då 77 människor mördades.

– Där sitter han och surar över sina egna förhållanden, medan vi som mist våra barn är tyngda av saknad och sorg, säger Lisbeth Kristine Røyneland som förlorade sin dotter på Utøya och leder en nationell stödgrupp för anhöriga.

LÄS MER: Brevik ska hindras från att bygga nätverk

LÄS MER: Psykiatriker: Omöjligt att upptäcka gärningsman innan dådet