Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

JVM: Ebba Andersson krossade motståndet – tog första guldet

Stjärnskottet Ebba Andersson, Sollefteå IF, hade hittills inte tagit medalj i årets junior-VM. Men på bästa distansen, 10 kilometer fritt, visade hon sig från sin bästa sida när hon krossade motståndet.

Annons

Hittills på junior-VM var sjätteplatsen på fem kilometer klassiskt på onsdagen den bästa placeringen. Men på torsdagen visade Ebba Andersson, som har rötter i Delsbo men bor i Sollefteå, varför hon jämförs med Charlotte Kalla.

Vid första mellantiden på 2,5 kilometer hade Andersson ett försprång på drygt två sekunder ner till norskan Tiril Udnes Weng.

Till andra mellantiden hade det utökats till nästan elva sekunder och när hon passerade 7,5 kilometer hade hon straffat motståndarna rejält. Hon låg 24 sekunder före Katharina Henning, Tyskland, som hade tagit över andraplaceringen från Weng.

LÄS MER: Ebba Andersson bästa svenska – röda armén i topp även i junior-VM

Emma Ribom, Kalix, hade också bra fart under skidorna, men det skulle bli en tung resa att ta in de 14 sekunder som hon hade upp till tredje platsen och Tiril Udnes Weng vid fem kilometer. Vid sista mellantiden hade avståndet i stället vuxit och hon låg femma. Ribom gick till slut in som sjua i mål.

Moa Olsson, Vansbro, tappade rejält med tid till mellantiden vid fem kilometer. Hon tappade allt mer i det slaskiga föret och hade inget att göra med topplaceringarna på torsdagen.

Anderssons lagkamrat Jenny Solin hade inte heller farten under skidorna den här dagen och låg nästan en minut efter Andersson vid fem kilometer. Det blev en 27:e placering till slut.

Katharina Henning, Tiril Udnes Weng och Marte Maehlum Johansen gjorde sitt bästa för att ta in på Ebba Andersson, men det fanns inget att göra. Hon hade ökat avståndet ner till Henning och gick in på en halv minut snabbare tid än tyskan vid målgång.

Vid förra junior-VM blev det en tredjeplats på 5x5 kilometer skiathlon. På torsdagen kunde Ebba Andersson stoltsera med ett överlägset guld.

LÄS MER: Efter guldsuccén – Burman laddar för Kanada: "Han är duktig på att grisa på"

Gilla Skidpuls på Facebook för fler nyheter och reportage om vintersport!