Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

K-märk språklärarna

Språklärare har blivit ett osäkert yrke med fallande status. Inför hösten har ynka två studenter sökt lärarutbildningen i franska för högstadiet, rapporterar SVT. Fyra har tyska medan fem studenter har spanska som förstahandsval. Situationen förklaras med att man kan fördjupa sig mer om man utbildar sig till gymnasie- i stället för högstadielärare. Att upplägget är olyckligt verkar alla berörda överens om, liksom att förändring behövs. Svårare blir att vända det allmänt minskande intresset för andra traditionella världsspråk än engelska.

På Språklärarnas riksförbund konstateras att utvecklingen har att göra med att språk har blivit ett tillval samt att högstadieelever kan välja mellan fler språk än tidigare. Allvaret tydliggörs av förbundsordförande Helena von Schantz, som trots sitt uppdrag avråder lärarstudenter från att specialisera sig på språk. De riskerar nämligen att bli utan jobb. Intresset bland barn och deras föräldrar är kort sagt så svalt att framtida språklärare inte kan räkna med att få elever.

Det svindlar för mina gamla plugghästögon. Jag tänker på det lilla pärlband av pedagoger, som jag och mina kompisar fick möta. Det var förvisso på stenåldern, men tanken på att den gamla språklärarstammen håller på att försvinna är ändå oacceptabelt sorglig. Det handlar inte bara om att många 70-talister har de oregelbundna verben i ryggmärgen, utan också om att vi fått med oss en förståelse för den kultur som hör till språket. Vår latinlärare var lektor och hittade lika bra i sina böcker som på gatorna i Rom. Den som lyssnade fick lager på lager av bildning. Vår ungdomlige fransklärare som var adjunkt gav oss artiklar ur Elle, pratade om Sartre, tragglade konjunktiv och fixade vänskola i Bourgogne. Vid studenten kunde större delen av klassen ta sig fram i vardagen på franska.

Alla barn borde få växa upp och minnas lärare som med säker hand öppnat dörren till den nya värld det innebär att erövra ett språk. De lärarstudenter som intervjuades i SVT:s reportage återkom till att statusen för språklärare faller och att högstadiet står lägst i kurs. Det är mycket bekymrande och tiden är knapp. Om man redan på utbildningsnivå slarvar bort de lärarstudenter som hade velat välja språkinriktning så blir det än svårare att vända intressekurvan bland skolbarn.

Att lärare har blivit ett lågstatusyrke är en sanning som diskuterats länge nog utan att några åtgärder slagit igenom. En delåtgärd för språklärare vore så klart att franska, tyska eller spanska fick bli obligatoriskt igen. De som betalar priset är inte överraskande eleverna, som endast lär sig engelska. Det vore mycket olyckligt om de traditionella, moderna språken tilläts förtvina inom skolan. Det behöver inte utesluta att alternativa språk som mandarin och arabiska finns i kursutbudet. Språklärare med djupgående kunskaper behöver konserveras, k-märkas och premieras, omgående.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel