Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kalasgoda vita viner till fisk och skaldjur

Närmare 60 vita viner i Systemets ordinarie sortiment har nyligen bytt årgång. Här finns många bra och köpvärda viner där vissa nog aldrig smakat bättre. Här nedan hittar du de fem allra bästa köpen under 100 kronor och ett som är marginellt dyrare. Samtliga ytterst köpvärda och goda prisfynd i sina respektive stilar.

Fem vita fynd under 100 kronor

Finca La Colonia Chardonnay 2014, Argentina

Systembolagsnummer: 2155 Pris: 72 kr

Karaktär: Modernt rättframt vin som bjuder på en generös gul fruktighet med citrusinslag och lite mineralet i trevligt samspel utan inslag av ekfat. Ett av bolagets absolut mest prisvärda vita viner i sin stil just nu.

Druva: Chardonnay.

Passar till: Smakrika fiskrätter och kyckling.

50° Parallel Riesling Trocken 2014, Tyskland

Systembolagsnummer: 5824 Pris: 89 kr

Karaktär: Uppvisar en aptitretande mineralitet med livlig syra och toner av lime, citronzest, nektar och granny smith-äpplen i fräscht samspel.

Druva: Riesling.

Passar till: Utmärkt som aperitif och allroundvin till fisk och skaldjur.

Cono Sur Chardonnay 2015, Chile

Systembolagsnummer: 6600 Pris: 89 kr

Karaktär: Charmerande och mycket fruktgeneröst, men ändå helt torrt, vin med inslag av tropisk, solmogen frukt som föredömligt balanseras av en citruslik frisk syra.

Druva: Chardonnay.

Passar till: Smakrika fiskar, kyckling och matiga vegrätter.

Pinot Gris Réserve (Bestheim) 2014, Alsace, Frankrike

Systembolagsnummer: 2899 Pris: 95 kr

Karaktär: Behagligt fruktigt vin med ett uns restsötma som exponerar inslag av gråpäron, champinjoner och honung i trevlig förening. Ett stående fynd.

Druva: Pinot gris.

Passar till: Smakrika fiskar, en blandad ostbricka och asiatiska rätter.

Neethlingshof Sauvignon Blanc 2015, Sydafrika

Systembolagsnummer: 28006 Pris: 92 kr

Karaktär: Ett stående fynd årgång efter årgång. Smaken är druvtypisk med gröna stråk av nässlor och krusbär i en citrusfrisk, lite mineralig och ytterst vital, aptitretande stil.

Druva: Sauvignon blanc.

Passar till: Lättare fiskrätter, gärna med kryddgröna såser, och syrliga ostar typ chèvre.

…och ett strax över 100 kronor

Bourgogne Blanc Kimmeridgien 2014, Bourgogne, Frankrike

Systembolagsnummer: 5521 Pris: 104 kr

Karaktär: Det här vinet är en smärre sensation i sin stil. Smakar i aktuell årgång som en riktigt bra, klassisk chablis – men till betydligt lägre pris. Det handlar om ett tydligt mineralpräglat torrt vin med frisk, stringent äppelfrukt med härlig balans och finess.

Druva: Chardonnay.

Passar till: Ett klassiskt och utsökt formulerat torrt vitt vin som gjort för skaldjur – och då inte minst till färska ostron.