Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kalla chockade motståndarna – med sin monsterinledning

Premiären i Bruksvallarna startar med fem kilometer klassisk stil för damer på fredagen. Och det var drottningen av svensk skidsport som tog kommandot, och krossade allt motstånd.

Minus 12 grader och sol - en härlig, om än senkommen, vinterdag, i Bruksvallarna: det var förutsättningarna för årets skidpremiär. Först ut av de svenska åkarna i intervallstarten på damernas fem kilometer klassisk stil, och för året, var Bergeforsens (Timrå) Karolina Olsson, som utgick efter norskan Tatiana Albertsen.

LÄS MER: Förbundskaptens analys: Charlottes lopp i världsklass

När det var dags för de seedade åkarna tog Ida Ingemarsdotter en övertygande ledning. Till en början. Sedan nosade de henne i hälarna, Hanna Falk, Sofia Henriksson, och Sara Lindborg. Men Ingemarsdotter fick nöja sig med en andraplats i säsongsinledningen. Charlotte Kalla var först hela vägen och gick in i mål 25.6 sekunder före Åsarnas stolthet.

Det var en fullständig kross. Charlotte Kalla sa inför säsongsinledningen att hon kände sig i form, att hon närmade sig den form hon var i 2013, men att hon inte var där ännu. Efter dagens lopp är frågan om det var vad hon hade förväntat sig eller om det finns ännu mer att ta av. Det återstår att se. På lördagen är det 10 kilometer fri stil som gäller och på söndag bjuder Bruksvallarna på sprint. Det är upp till bevis för de andra att utmana skiddrottningen, om det går.

Kallas mellantider:

1.7 km: 4.39.0

3 km: 8.17.1

4.7 km: 11.43.9

5 km: 12.18.6

Sofia Henriksson, Piteå Elit och boende i Östersund, blev trea. Övriga topp tio placeringar blev som följer:

4) Hanna Falk

5) Sara Lindborg

6) Linn Sömskär

7) Marika Sundin

8) Anna Haag

9) Evelina Settlin

10) Emma Wikén

Läs mer här:

Kalla är redo för race

Petter Northug är på plats-festen kan börja

Skidhjälten: - Det var tre sekunder av tomhet

Förbundskaptenen: Charlottes lopp i världsklass

Halfvarsson missar premiären