Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kalla fakta granskar fallet med Ragundapappan: Ingen tog ansvar för hans tablettberoende

Artikel 5 av 6
Ragundapappan
Visa alla artiklar

Pappan som släppte sitt barn i kraftverksdammen i Ragunda kommun förra sommaren avtjänar ett tolvårigt fängelsestraff för mordförsök. TV4:s Kalla fakta har granskat hur mannens tablettberoende kan ha påverkat handlingen och varför vården inte reagerade, trots att han sökte hjälp.

Hör pappan i klippet nedan:

I Kalla fakta inslaget "Monstret" vill journalisterna Nicke Nordmark och Hasse Johansson gå till botten med vad som får en människa att begå en så monstruös handling som att försöka döda sitt eget barn.

Pappan intervjuas i fängelset där han nu avtjänar ett tolvårigt straff för mordförsök, misshandel och grovt olaga hot.

Även mamman intervjuas.

"Han börjar klättra upp med henne på armen, jag inser att det finns inte en chans att jag hinner fram. Jag slänger mig ner på backen...och sen bara skriker jag rakt ut. Jag kan inte se, inte höra för när jag tittar upp nästa gång så kommer hon att vara borta. Och så var hon det."

Journalisterna har fått tillgång till mannens sjukvårdsjournaler. Känt sedan tidigare är att han var gravt läkemedelsberoende av smärtstillande mediciner, hade självmordstankar och även försökt ta sitt liv. Kalla faktas granskning visar hur han sökt hjälp inom vården och gång på gång fått narkotikaklassade piller utskrivet av stafettläkare. På tre år var över 30 olika läkare inblandade.

Kalla fakta väcker frågan hur det kommer sig att ingen reagerade och tog det övergripande ansvaret för pappans situation - innan den gick överstyr.

”Det är alltid någon annans patient. Det är en typ av Svarte Petter som ingen vill ha”, säger Annica Rhodin, överläkare på Smärtkliniken vid Uppsala Akademiska Sjukhus till Kalla fakta.

En tidig morgon i augusti förra året fick pappan aggressionsutbrottet som slutade med att han släppte sin lilla dotter rätt ned i kraftverksdammen. Hon överlevde mirakulöst nog.

Jag var ju ett monster. Vem annars slänger ett barn från en kraftverksdamm?" säger pappan till Kalla fakta. Programmet sänds klockan 20.00 på måndag den 9 oktober samt finns tillgängligt på TV4 play.