Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kalla: "Jag tyckte att det var så hemskt att jag hade chansen att lyckas"

Det har gått åtta år sedan Charlotte Kalla gjorde rycket i backen som gav henne segern i Tour de Ski och stjärnstatus i hela Sverige. Nu berättar Kalla om den tårfyllda uppladdningen inför genombrottet.
– Sista kvällen där, det var inte roligt, säger Kalla till nsd.se.

Annons

Året 2008 inleddes med att Charlotte Kalla blev namnet på hela den svenska sportpublikens läppar. Nu berättar hon själv om Tour de Ski-tävlingarna som gav det stora genombrottet i världseliten. Att det skulle bli så var något som hon aldrig kunnat tänka sig inför tävlingarna, då den 20-åriga Kalla såg tävlingarna mest som en kul grej.

– Det var mest bara: ”Shit, vad häftigt!”. Jag hade ingen aning om i fall jag skulle klara av det tuffa tävlingsprogrammet eller ens ta mig upp för Alpe Cermis. Om jag funderade på en pallplacering? Nej. Nej, nej, nej, nej, nej, säger Kalla till nsd.se.

Men efter en fenomenal inledning av touren befann sig Kalla i en position där hon hade chansen att bli totalsegrare inför den avslutande klättringen upp för Alpe Cermis. Nu berättar Kalla att den insikten väckte starka känslor.

– Sista kvällen där, det var inte roligt. Jag tyckte att det var så hemskt att jag hade chansen att lyckas. Jag var ju så himla rädd för att misslyckas. Tidigare hade jag bara känt glädje: ”Vad häftigt att få ta med de här prestationerna hem inför framtiden”. Men den där näst sista dagen, då hade jag ju världens slagläge. Det var många tårar på rummet då, säger Kalla till nsd.se.

Kalla berättar i den tvådelade berättelsen om hennes genombrott att vännen Anna Hansson (nu Haag) var ett stort stöd under den kvällen och under hela touren. Hon säger att de båda var "som Piff och Puff" och att de dagarna innan varit de enda i det svenska laget som varit vakna till tolvslaget på nyårsafton.

Charlotte berättar att hon kände sig starkare efter att hon fått stöd av Anna Hansson och ätit kvällsfika, men att pressen fortfarande fanns innan hon gick till sängs.

– Jag började väl helt enkelt känna att det var på riktigt nu. Alla tävlingar räknas och då har man inte råd med några dåliga lopp – och jag hade ju bara gjort bra lopp fram till dess. ”Tänk om jag kastar bort allt i morgon, tänk om jag inte orkar stå emot?”.

Det visade sig att hon gjorde raka motsatsen till att kasta bort något. Efter att ha tappat lite på ledande Virpi Kuitunen, Finland, i inledningen av loppet kom hon ikapp i den långa slalombacken som avslutade etappen.

Det dröjde inte länge innan hon låg i rygg på finskan, som långsamt tog sig upp för backen.

– När jag väl låg där bakom kände jag: ”Såhär lätt ska det väl inte vara? Hon går ju bara fram."

Med 900 meter kvar till mål gjorde hon rycket som den svenska skidpubliken kommer minnas länge. Kuitunen såg ut att stå still när Kalla flög förbi och sedan kunde gå i mål som toursegrare.

– Jag har aldrig varit med om den hausse som var när jag landade på Arlanda. Då blev jag nästan rädd. Det var så mycket massmedia. Kvällstidningarna hade gjort bilagor med de första fotografierna på mig. Det var väldigt konstigt. Jag minns att Roberto Vacchi, som var pressansvarig då, fick gå som en bodyguard framför mig. Jag har aldrig varit med om ett liknande kaos och en sådan hysteri, varken förr eller senare, säger Kalla till nsd.se.

2016 års Tour de Ski inleds på nyårsdagen och avslutas söndag 10 januari.

Läs mer: Längre stavar ger Kalla högre fart

Kalla och Olsson konkurrerar med Zlatan om Jerringpriset

Gamla bekanta och nya stjärnor i Ruka till helgen

Kalla fick se sig slagen i sprintfinalen