Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kalla konkurrerar med Olsson om Jerringpriset

Årets nomineringar till radiosportens Jerringpriset är klara. Här kan ni se vem som kan vinna pris för årets idrottsprestation och bland dem finns två Sundsvallsbor och en medelpading i exil.

Charlotte Kalla räddade svensk skidåkning på damsidan, i alla fall om Daniel Richardsson får säga sitt. 28-åringen har hittills haft en makalös karriär där hon har nio VM-medaljer, fem OS-medaljer och sju vinster och 24 pallplatser i världscupen. Hon bor numera i Sundsvall och är en av Sveriges mest älskade idrottare. Hon är nominerad för sitt VM-guld på 10 kilometer fri stil i Falun, där hon också tog VM-silver i stafetten efter en rasande insats och två brons.

Här kan du se Kallas fenomenala lopp i stafetten i Sochi som gav svenskorna OS-guld och här kan ni se sammandraget från hennes VM-guld på 10 kilometer i Falun.

Johan Olsson nomineras också för sin insats i VM i Falun där han tog guld på 15 kilometer fri stil samt ett silver och ett brons. Han bor sedan förra året i Sundsvall och satsar under kommande säsong på långloppscupen. Han gjorde sin första världscupsstart 2001 och var relativt anonym tills han tog klivet upp mot den verkliga eliten säsongen 2008/2009. Han har sex OS-medaljer varav två guld, sju VM-medaljer varav två guld (50 km klassiskt i Val di Fiemme 2013 och 15 km i Falun) och har fem världscupsvinster på det. Få kan väl glömma det makalösa loppet och fighten mot Dario Cologna i Val di Fiemme där han i ensam majestät flög fram och krossade motståndet efter att Cologna ramlat i en backe.

Se klippet från loppet här.

Annika Billstam, orientering, Ärentuna

Vann VM-guld på medeldistans. Försvarade den titeln.

Badou Jack, boxning, Stockholm

Vann en prestigefull VM-titel i proffsboxning, WBC-bältet i supermellanvikt. Försvarade senare bältet.

Charlotte Kalla, skidor, Piteå/Sundsvall

VM-guld 10 km fri stil. Även VM-silver (stafett). Även två brons (skiathlon, 30 km klassisk stil).

Emma Dahlström, slopestyle, Torsby

Vann största titeln man kan ta i freeskeeing, X-Games. Vann även totalsegern i världscupen.

Erik Karlsson, ishockey, Landsbro

Vann poängligan bland backar i NHL:s grundserie – för tredje gången på fyra år. Vann Norris Trophy som bevis på att han av den tyngsta expertisen ansågs som NHL:s bäste back.

Isabelle Gulldén, handboll, Sävedalen

Vann skytteligan i det EM, där hon var nyckelsspelare i det Sverige som tog brons (i december). Utsågs till turneringens bäste spelare.

Jennie Johansson, simning, Hedemora

Vann VM-guld på 50 meter bröstsim – högst sensationellt. Mycket stark insats också i lagkapp 4x100 m medley, där Sverige tog VM-silver.

Johan Olsson, skidor, Skultuna/Sundsvall

Vann VM-guld på 15 km fri stil. Tog även VM-silver (stafett) och VM-brons (50 km).

Lag Niklas Edin, curling, Karlstad

Både EM-guld och VM-guld, under denna Jerringpris-period. EM-guldet kom efter 14 raka segrar.

Maja Reichard, parasport – simning, Nacka

Försvarade sin VM-titel på 100 m bröstsim för simmare med synnedsättning. Förbättrade samtidigt sitt eget världsrekord.

Sarah Sjöström, simning, Rönninge

Två VM-guld (50 m fjäril, 100 m fjäril). Två världsrekord på VM. Dessförinnan tre VM-guld i kort bana.

U21-landslaget, herrar, fotboll

Vann EM-guld – högst sensationellt. Besegrade Portugal i finalen via straffläggning.

Zlatan Ibrahimovic, fotboll, Malmö

Bidrog extremt starkt till att Sverige nådde EM-slutspel 2016 i Frankrike – med tre av Sveriges fyra mål i avgörande playoff mot Danmark. Hade stor roll när hans klubb Paris SG vann fyra titlar i Frankrike.

Här ser du numren för att rösta på din favorit.