Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kalla ordnade svensk andraplats

Kristina Störmer Steira stod i en klass för sig i lördagens fristilslopp i världscupen.
I söndagens stafett knäckte Charlotte Kalla norskan i sista backen och förde Sverige till andra plats bakom suveräna Finland i skidstafetten i La Clusaz.

Kristin Störmer Steira visade i lördags samma klass som Charlotte Kalla i världscuppremiären i Gällivare.

Och efter den mindre lyckade insatsen i det individuella fristilsloppet i La Clusaz hade Kalla en helt annan fart i söndagens stafett.

– I dag var det bara fem kilometer. Då gör det inte så mycket om man stumnar, det hinder inte hända så mycket, sade Kalla efter det avgörande rycket.

– Och jag såg hur Northug gjorde i herrstafetten och tänkte att jag gör likadant.

Sagt och gjort. Kallas satsning höll också. Inte till seger, avståndet till Finland var alltför stort. Men hon höll undan för norskan på upploppet och var 1,1 sekund före i mål.

– Har vi alla en dag på topp så kan vi hota Finland också, sade Kalla.

Före Kalla åkte Lina Andersson, Sara Lindborg och Anna Haag. Haag gjorde en ny stark insats och ser alltmer ut som ett fristilsalternativ i VM. Kanske på bekostnad av Britta Norgren, som tidigare visat en osedvanlig spurtstyrka som slutåkare, men som också kan köra en klassisk sträcka.

Norgren fick stå över söndagens stafett efter sin 46:e-plats på lördagen.

– Charlotte visade i dag att hon kan vara bra att ha på sista sträckan också. Avslutningen i Liberec (VM-orten i februari) är ganska lik den här. Inte så brant, men 600–700 meter före mål finns en bra backe, sade förbundskapten Joakim Abrahamsson.

Lina Andersson tappade en hel minut till tokkörande polskan Justyna Kowalczyk och även många sekunder till Norge, Finland och Frankrike. Åkare som Lindborg, sträckfemma på söndagen, och Britta Norgren, är andra startalternativ i VM-kvartetten. Lindborg tappade 37 sekunder som startåkare i Gällivare.

Frågan är vem som får startförtroendet i Liberec.