Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kalla överlägsen på klassiska milen

Charlotte Kalla tog förstås guld.
Men bakom henne blev det ett sensationellt silver till junioren Ebba Andersson, 18, på den klassiska milen då skid-SM i Piteå inleddes.

Ebba Andersson var mer än minuten efter suveräna Charlotte Kalla. Men 18-åringen från Sollefteå åkte fortare än alla andra på den krävande banan uppe vid Vallsberget utanför Piteå.

Anderssons andravarv förde henne förbi Ida Ingemarsdotter, som fick se sig slagen med sju sekunder. Landslagsåkare som Anna Haag, Stina Nilsson och Maria Rydqvist saknades. Men det förtar inte Anderssons insats.

– Helt fantastiskt. Det här hade jag absolut inte trott, sade skrälltvåan Ebba Andersson till SVT efter sin första SM-medalj.

– Planen var att gå ut kontrollerat så att jag skulle ha krafter kvar på andra varvet.

Har VM-brons

Ebba Andersson tillhör juniorlandslaget. Att Sollefteåtalangen redan har kapacitet att tampas med seniorer visade hon tidigare i januari med två andraplatser i Skandinaviska cupen. Hon har sedan tidigare ett VM-brons och har två juniormästerskap kvar innan hon blir senior. Och vinterns stora mål är JVM i Rasnov, Rumänien, i slutet av februari.

Ebba Andersson har en bra förebild i Charlotte Kalla. Den svenska skiddrottningen är inte helt nöjd med sin vinter så här långt, men kunde konstatera att hon svarat för ett mycket starkt lopp och hennes inhemska överlägsenhet ger också tydliga spår i historielistorna. Med sitt 20:e SM-guld är hon ensam tvåa genom tiderna och fram till Antonina Ordina fattas det bara två guld.

"Känns jättebra"

– Det här känns jättebra. De här banorna är som gjorda för mig. Någon fördel ska man väl ha av hemmaplan, sade Kalla med ett leende efter sin utklassningsseger.

– I dag kunde jag kräma ur det jag hade i kroppen.

I herrarnas lopp över 15 kilometer segrade Hudiksvalls Daniel Rickardsson före Marcus Hellner och Anton Lindblad, också han tävlandes för Hudiksvall.

Stockvik fick sin främsta placering genom Anders Svanebo som slutade på en 14 plats. I övrigt åkte Anders Jonsson in på en 22 plats, Eddie Edström på en 42 plats och Sebastian Olsson på en 70 plats.