Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kallade modulboende för "negerby" – nu ber Per-Arne Frisk (S) om ursäkt

På mötet mellan Timrå kommun och länsstyrelsen diskuterades modulboendet i Bergeforsen.
Då kallade socialnämndens ordförande Per-Arne Frisk (S) boendet för "negerby" – ett uttalande han nu tar tillbaka.
– Det var naturligtvis korkat att använda det ordet, säger Per-Arne Frisk.

Läs också: Per-Arne Frisks (S) nya snedsteg – kallade modulboende för "negerby"

Under måndagens möte mellan politikerna i socialnämnden och landshövding Gunnar Holmgren blev det upprörd stämning.

Socialnämndens ordförande Per-Arne Frisk skulle förklara att det var viktigt att sprida platserna för flyktingarna och inte placera alla på samma ställe. Då uttryckte sig ordföranden minst sagt klumpigt och kallade modulboendet för "negerby" vilket ledde till reaktioner bland deltagarna på mötet.

– Kvinnan som reste med landshövdingen kommenterade det direkt.

Det säger Gudrun Molander (L), ledamot i socialnämnden och syftar på Anneli von Wachtenfeldt, utredare för integration på länsstyrelsen.

Per-Arne Frisk själv menar att det hela berodde på att han inte kunde hitta rätt ord och då blev fel. Det anser också kommunstyrelsens ordförande Ewa Lindstrand (S) som menar att det som skett är ryckt ur sitt sammanhang.

– Det var naturligtvis ett olyckligt uttalande och det har Per-Arne bett om ursäkt för, säger Ewa Lindstrand som diskuterade det som skett med socialnämndens ordförande tidigt på onsdagsmorgonen.

Men fortfarande så ska partiet ha fullt förtroende för socialnämndens ordförande.

– Han gör ett bra jobb som nämndens ordförande men vi är lite olika frispråkiga och man kan säga en sak och mena en annan men det blir inte så om man tar det ur ett lösryckt sammanhang, säger Lindstrand.

Enligt Frisk så ska det inte ha sagts något om uttalandet vid mötet. Det håller alla inte med om.

– Det blev lite upprörd stämning och vi pratade om det som skett efter det att landshövdingen gått, säger Gudrun Molander.

Timrå kommun skrev i ett pressmeddelande under onsdagsförmiddagen att det uppstod uttryck under mötet som nämndens ordförande vill be om ursäkt för.

– Vi behöver integrera våra nya svenskar i hela Timrå. Därför är Bergeforsen också en viktig boendeplats för våra nya svenskar. När jag skulle berätta om vad som kan ske om vi inte integrerar våra nya svenskar så fann jag inte ordet och nu har ett uttryck ryckts ur sitt sammanhang. Det är djupt beklagligt och jag ber om ursäkt för mitt uttalande, kommenterar Per-Arne Frisk.

– Min devis är att alla människor, oavsett bakgrund, ska leva, må bra och känna sig trygga. Jag vurmar för människors lika värde och att vi alla ska leva i öppenhet.