Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kallar in experthjälp – här är pensionärerna som räddar polisen

Stor brist på poliser och en ökande mängd utredningar gör att Polisen i Västernorrland nu tvingats kalla in experthjälp, pensionerade poliser.
– När jag fick förfrågan sa jag "aldrig det är ju fem år sedan jag slutade" men jag blev övertalad och det har jag inte ångrat, säger Kurt Löfgren, pensionerad polis.

Mängdbrott som stölder, misshandelsfall och skadegörelser har fått prioriteras ner allt eftersom arbetsbelastningen för polisen har ökat.

För att utredningstiderna inte ska bli för långa så har åtta pensionerade poliser runt om i länet under våren ryckt in och arbetat undan den växande högen med utredningar.

– Det har varit till stor hjälp, brottsutsatta som annars måste vänta längre har fått brott utredda snabbare, säger Anders Larsson, förundersökningsledare och projektledare för pensionärsprojektet.

Resursbristen beror till viss del på polisbrist, men också på polisens stora omorganisation och tanken är att det ska bli bättre.

Läs också: Polisen tvingas till hårda prioriteringar

– Vi betraktar det som en tillfällig lösning och vi hoppas kunna slipa upp vårt arbetssätt så att vi kan möta den ökade belastningen med fler ärenden, säger Anders Larsson.

Kurt Löfgren och Jan Wiklund har båda arbetat som utredare i Sollefteå och Kramfors och de tycker båda att det också har varit roligt att få komma in och jobba med gamla kollegor igen.

– Det har varit jätteskoj och stimulerande. Vi har fått mycket gjort, det är svårt att säga hur många ärenden men i alla fall 200-300, säger Jan Wiklund.

Läs också: Poliser tvingas till Umeå i sommar

Polisen i Västernorrland är så nöjda med de pensionerade polisernas utredningsarbete att de nu funderar på ett liknande projekt i höst.

– Kvarstår problemet i höst så skulle vi mycket gärna kunna tänka oss samma upplägg då. Det är en fördel att ha tillgång till så rutinerade poliser i de här ärendena, säger Anders Larsson.

Kan du tänka dig att fortsätta i höst?

– Ja det ska vara de mörkare månaderna då, säger Kurt Löfgren.

– Ja om det är samma upplägg som den här gången, med samma folk så, säger Jan Wiklund.

Under det sista mötet för vårens projekt så svarar också flera av de andra pensionerade poliserna jakande på frågan om en fortsättning till hösten.