Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kambodjaner känner sig lurade av Sundsvallsbolag

Ett 20-tal kambodjanska arbetare uppvaktade på måndagen den svenska ambassaden i Phnom Penh.
De anser sig lurade av Sundsvallsföretaget Botnia Skog AB.

Bakgrunden är att 72 arbetare från Kambodja anlitades i fjol av företaget för skogsplantering i Norrland under perioden april–oktober.

Tidningen The Phnom Penh Post rapporterade på tisdagen om att ett 20-tal av arbetarna uppsökt ambassaden för att be om hjälp.

En representant för arbetarna, Sar Ponleu, säger till tidningen att man var lovade en lön på 6 000–8 000 dollar för sex månaders arbete, motsvarande ungefär mellan 50 000 och 66 000 kronor.

"Bolaget betalade oss för lite under de tre första månaderna", säger 28-årige Sar Ponleu.

Sedan arbetarna återvänt till hemlandet fick de besked att bolaget var bankrutt och därför inte kunde betala ut lönerna för de resterande tre månaderna, berättar också Sar Ponleu.

Botnia Skog AB begärde sig själv i konkurs hos Umeå tingsrätt den 30 december i fjol.

Ambassaden tog emot två representanter för arbetarna och enligt en av dem skulle ambassaden skicka handlingar till den svenska regeringen för att de ska undersöka ärendet.

"Samtidigt rekommenderade de oss att skaffa en advokat", uppgav han för tidningen.

Enligt The Phnom Penh Post säger den lokale representanten för Botnia Skog att man försöker hitta sätt att betala arbetarna i efterhand.

Pech Sotheary, reporter på tidningen, uppger i ett mejl till ST att 38 av arbetarna nu ska ha fått ersättning. En del har fått 2 000 dollar, andra har fått 5 000 dollar.

Men 34 missnöjda plantsättare i Kambodja väntar fortfarande på pengarna.