Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kameraövervakning planeras i Sundsvalls parkeringshus

Säkerheten ska bli bättre i parkeringshusen i Sundsvall och nu planeras för övervakningskameror i Balder och på P-däcket vid Kulturmagasinet.
– Vi ansöker om tillstånd för kameraövervakning och hoppas att det är i gång efter nyår, säger Urban Simander, förvaltare på Skifu.

När parkeringshuset City-P i centrala Sundsvall renoverades under 2014 installerades även övervakningskameror i trapphus och över delar av parkeringsytorna. Resultatet av övervakningen är positiv menar ansvariga på det kommunala fastighetsbolaget Skifu.

– Vi hade stora problem med skadegörelse och klotter i fastigheten innan dess. Värmen lockade dit olika personer som inte hade där att göra. Det har blivit lyckad effekt av kameraövervakningen och skadegörelsen har minskat mycket i City-P. Tyvärr har både Balder och P-däcket drabbats i stället och det vill vi ändra på. Trygghet och säkerhet är viktigt för bilisterna som använder parkeringshusen.

Tanken är att alla bilar och parkeringsplatser i parkeringshusen Balder och P-däcket ska vara övervakade av kameror när installationen är färdig. Just nu pågår ledningsdragningar för nätverket. Kamerorna är ännu inte monterade.

– Det är länsstyrelsen som beslutar om tillstånd och vi håller på med ritningarna som behövs för ansökan.

Flera bilägare som tidigare drabbats av skadegörelse i parkeringshusen har klagat på bristen på övervakning, trots att skyltar i fastigheterna angett att kameraövervakning sker.

Blev bestulen i parkeringshus.

– Vi på fastighetsbolaget kommer inte sitta och kolla i kamerorna men vi hoppas att installationen kommer ha en viss avskräckande effekt. Securitas som ansvarar för övervakningen kommer att kunna gripa in snabbare om de ser något olämpligt.

Ansökningen om kameraövervakning är ännu inte inskickad till länsstyrelsen men Urban Simander är förhoppningsfull:

– Vi vill skapa trygghet till alla betalande i parkeringshusen. Jag hoppas att systemen är monterade och i drift efter nyår.