Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kameror ska stoppa tafsandet på Himlabadet: "Får möjlighet att upptäcka dem"

Antalet ofredanden på Himlabadet har ökat under de senaste åren. Nu tas krafttag för att förbättra säkerheten. Badhuset har bland annat fått tummen upp för de nya övervakningskameror man ansökt om och utökar sin information till fler grupper.
– Vi jobbar stenhårt med säkerheten, säger arenachef Hasse Bergqvist.

Annons

Efter olika incidenter med ofredanden på Himlabadet i Sundsvall lämnades det för en tid sedan in en ansökan om att få kameraövervaka en av vattenrutschkanorna, Magic Eye.

Nu är det klart att länsstyrelsen kommer att godkänna fyra kameror som ska bevaka hela vattenrutschkanan. Bilderna ska enligt förvaltningshandläggaren Johan Åkesson användas för att förebygga och utreda brott och för att upptäcka eventuella olyckor i banans täckta delar.

– Det gör att vi dels får möjlighet att upptäcka dem som stannar upp i Magic Eye och som kan orsaka kollisioner. Dels ökar vi tryggheten genom att vi kommer att kunna kontrollera platsen där ofredandet har skett, säger Lars-Erik Återgård, idrotts- och fritidschef.

Vid de övriga simhallarna i kommunen har det inte anmälts några sådana incidenter.

– Men på alla bad finns det en nakenhet och den som har fel intentioner med sitt badbesök kan försöka komma nära andra badgäster. Vi jobbar hårt för att öka säkerheten ur den aspekten också.

Lars-Erik Återgård tycker inte att kommunens badbesökare behöver känna oro.

– Vi försöker göra våra anläggningar så säkra vi kan men det är alltid besökaren som gör en anläggning säker. I Sundsvall har vi dessutom bevakning vid alla våra bassänger, det har många kommuner valt bort.

Som en annan del i arbetet med att förbättra säkerheten har Himlabadet inlett ett samarbete med kommunens HVB-hem, efter att socialtjänsten bjudit in personal från badhuset. Där ingår simundervisning och information om vilka regler som gäller i badhuset, där en av punkterna handlar om att man inte ska vara närgången mot andra besökare – liknande information som sedan tidigare går ut till exempelvis skolklasser som gör sitt första besök på badhuset.

– Utifrån de här händelserna har vi varit i kontakt med socialtjänsten, som sedan bjöd in oss på ett möte för att prata om hur vi kan utveckla det här. De personer som kommer hit och får bo på HVB-hem behöver guidning och hjälp. I första hand handlar vårt samarbete om simkunnighet och i samband med det får de reda på vilka regler som gäller, säger arenachef Hasse Bergqvist.

Han är noga med att poängtera att alla ska veta vilka regler som gäller på anläggningen och att det inte är kopplat till någon särskild grupp.

– Det här är ett generellt samhällsproblem som inte är förknippat med HVB-hem. Vi har faktiskt varit ganska förskonade från sådant här, men det är klart att det har ökat i hela Sverige.

■■ Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner Sundsvall Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!