Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kamikaze-piloten tror på ekonomisk vändning för landstinget

Sjukhusdirektör Nina Fållbäck Svensson är landstingets nye kamikaze-pilot.
Trots en avgrundsdjup ekonomisk kris tror hon på sikt på en vändning och en mjuklandning för Landstinget Västernorrland, men menar att vägen dit kantas av svåra politiska beslut.

Läs också: Sjukhusdirektör Fållbäck-Svensson får med sig fallskärm från Jämtland – på 328 000 kronor

Hon är född -58 och är 58 år gammal.

Nina Fållbäck-Svensson kommer från ett jobb som hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Jämtland Härjedalen, där hon även varit biträdande landstingsdirektör 2009–2014. I höstas efterträdde hon Margareta Berglund Rödén, förvaltningschef för specialistvården i Landstinget Västernorrland och har antagit en tjänst som många skulle kalla ett kamikaze-uppdrag.

– Men jag tror det går att skapa en sund ekonomi i landstinget. När jag tackade ja till att börja på det här jobbet så kände jag att när det gäller ekonomin så har man andra förutsättningar här än vad vi hade i Jämtland, men det kommer naturligtvis att innebära svåra ställningstaganden och svåra politiska beslut, säger Nina Fållbäck-Svensson.

Läs också: Landstinget Västernorrlands ekonomi tredje sämst i landet

Vad är det stora problemet för landstinget Västernorrland?

– Det jag ser som bekymmersamt är att man har levt under lång tid med de här problemen och man har inte lyckats ta sig ur det. Man gör försök och kommer med förslag som inte går att genomföra politiskt och så hamnar man i diket och får börja om. Det är alltid svårt när det blir långdraget.

Men långbänk är väl precis vad många upplever nu?

– Jag tycker det är synd. Man tappar fart när det sker, men besluten är inte borttagna. Vi har fortsatt uppdrag att utreda de här frågorna. Det vi har i uppdrag är att förslagen ska fördjupas och breddas, säger hon.

Innebär det till exempel att förslag om att avveckla BB i Örnsköldsvik fortsätter att utredas?

– Vi måste titta på det. Vi måste titta på verksamheten och hur vi kan forma den verksamheten. Om det innebär att vi kommer med ett förslag det vet jag inte i dag, men vi kommer att utreda det, säger hon.

Läs också: Nina Fållbäck-Svensson: "Sjukvården i Västernorrland är inte på väg att haverera"

Hon upplever det som ett stort problem att folk misströstar i verksamheten och de stora svårigheterna med att bemanna med sjuksköterskor, vilket i sin tur leder till brist på vårdplatser.

Läs också: Stafettläkare i Sollefteå kostar 200 000 kronor – i veckan

Att en stafettläkare i Sollefteå fick ett arvode på 200 000 kronor på en vecka tycker hon är orimligt.

– Det är viktigt att politiker är medvetna om vad konsekvenserna blir när man är tvungen att bemanna med stafettlösningar på det här sättet. Vi behöver titta på vad är alternativet. Ska man temporärt stänga verksamheter, hur ska man hantera situationen?

Får såna här saker konsekvenser när ni ska göra strukturförändringar?

– Det kan få det. Går det inte att rekrytera personal då måste man titta över innehållet i verksamheten och kanske sortera om.

Har Västernorrland råd med tre akutsjukhus?

– Jag tror att Västernorrland behöver sina tre sjukhus, men innehållen i sjukhusen kan behöva förändras, säger Nina Fållbäck-Svensson.

Jämtland tycker hon samtidigt att det fungerade bra med endast ett BB, trots att ytan var mer än dubbelt så stor som i Västernorrland.

– Det har fungerat bra. Det är inte så att man har någon överrepresentation av taxiförlossningar eller hemförlossningar i Jämtland Härjedalen.

Hur ser du på länsklinikchefernas oro för ett generellt spar och att man inte gör strukturella åtgärder?

– Jag förstår det, för med generella spar så når det vägs ände någonstans när man gnetar och gnetar och gnetar, säger Fållbäck-Svensson.