Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kamp mot valkarna i humordebut

Hon för en ojämn kamp mot fettfixering och skönhetsideal. Men ändå: målaren Rubens skulle ha älskat en kropp som hennes.
Vid bokmässan i Göteborg presenterar Iréne Hynes, uppväxt i Sundsvall, sin humorroman om nutidskvinnan Gunn.

När hon står vid spegeln och missnöjt ser sin runda kropp, och väninnan säger att hon måste gå ner i vikt om hon ska få en karl, så tänker hon "Rubens skulle ha älskat mig". Hans modeller hade ju både valkar och celluliter.

Så föddes rubriken till Iréne Hynes feel good-bok, som hon beskriver som "en svensk Bridget Jones". Gunn bor i Bollnäs, arbetar som frisör på ett inte så glamouröst vis och går konstant bet på att hålla sig sockerfri och smal. Fast hon köper årskort till träningshallen kommer hon sig iväg ett par gånger.

Gunn växte fram rätt snabbt när Iréne Hynes, själv inte bara före detta modell utan också skribent i mode- och reklambranschen, satte sig vid datorn. Efter några förlagskontakter antogs hon av Isabergs förlag.

– Gunn har egenskaper som många kvinnor har: dåligt självförtroende, problem med övervikt och motstånd mot motion. Men livet fortsätter ju ändå, säger Iréne Hynes.

– Från början tyckte jag inte alls om Gunn. Hon har massor av fördomar och var urjobbig. Men under bokens gång blir hon snällare. Och hon vet absolut inte om att hon är rolig.

Nätdejtandet får också en känga. Iréne Hynes har själv försökt och upptäckt att när hon väl träffade männen i fråga stämde i stort sett ingenting med deras beskrivningar av sig själva.

– Gunn ska träffa en kille på stationen i Stockholm och finner att han ljugit om sig själv totalt. Men ändå är det något de gillar hos varandra. Kärlek är något annat än utseende.

I dag är deckaren dominerande bland bokgenrer och det skapar kanske ett sug efter roliga böcker med hög igenkänningsfaktor, tror Iréne Hynes. Själv hade hon makalöst roligt med Gunn, och det hade också de vänner som var hennes extra ögon under skrivandet.

Liksom Gunn bor hon i dag i Bollnäs, men växte upp i Sundsvall som Iréne Kuzminsky.

– I mellan - och högstadiet hade jag Kjell Lönnå som lärare, så även på en dekoratörsskola som jag gick. Alla tjejerna i klassen var kära i honom, säger hon.

Men i boken är det Bollnäs som tecknas, och säkert kommer Bollnäsborna att läsa den. Och även om nästa skrivprojekt lutar åt något allvarsammare kan Gunn dyka upp igen längre fram. Med sitt alldeles egna sätt att äta mumsmums.