Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kämpade sig in i mansdominerad bransch - firar snart 10 år som bilförsäljare

Hon har tagit sig genom nio år av mobbning, två olyckor, två skilsmässor och in i en mansdominerad bransch utan tidigare erfarenhet.
Ewa Persson Eriksen är en kämpe som till våren firar 10 år som bilförsäljare.

Med endast två resväskor och en golfbag kom hon tillbaka till Sundsvall. Detta var nu lite drygt tio år sedan och hon hade precis kommit ur sin andra skilsmässa som innebar att flytta från sitt dåvarande hem i Brasilien.

– Jag bodde där med min dåvarande man i tre år, så när jag kom tillbaka fick jag verkligen känna av att börja om från början, säger Ewa Persson Eriksen.

Utan jobb och med ett nyligen avslutat äktenskap var det dags att söka ett hem och ett jobb.

– Jag tror att vi förr eller senare kommer till ett stadie i våra liv då det är dags att gå vidare och prova på något nytt, och då var det min tur, säger hon.

Innan flytten till Brasilien jobbade hon på ett försäkringsbolag och under hennes tid där handlade mycket om bilar. Så när hon väl tog beslutet för att söka sig mot nya marker var det i det området hon hamnade.

– Jag har alltid varit intresserad av nya bilar, och min dotter har jobbat på bilverkstad så miljön kändes naturlig även om yrket i sig var nytt.

Nu närmar det sig ett 10 års jubileum för Ewa men trots att det gått så pass lång tid så är hon fortfarande en av få kvinnor i Sundsvall som jobbar som bilförsäljare. Och det faktum att branschen är väldigt mansdominerad blir hon påmind om då och då.

– Ibland möter man kunder, oftast äldre herrar, som frågar efter att få prata med en manlig kollega istället för att prata med mig, säger hon och fortsätter:

– Det är aldrig kul, och jag kan inte se vad det ska göra för skillnad. Men när det händer kan jag ibland bara fortsätta att prata för att visa att jag visst är rätt person att prata med.

Det allra viktigaste i både hennes yrke och i det privata är tydligt – och det är att vara noga med att känna av hur alla runt omkring mår och känner. Under nio år av hennes skolgång var Ewa mobbad, något som satt djupa spår i henne och som påverkar henne starkt än idag.

– Jag väljer att förlåta de som gjorde det mot mig då eftersom jag förstår att det egentligen inte var mig de var arga på.

– Samma sak som jag nu tänker om någon är irriterad eller så, det finns alltid en förklaring. Därför är det också väldigt viktigt för mig att se till att alla runt om mig har det bra.

Allt negativt som någonsin hänt Ewa är väldigt tydligt den styrka hon har i dag. För gäng år sedan råkade Ewa ut för två olyckor, en betydligt värre en den första. Hon halkade och slog sig så pass att hon bröt ryggen.

– I sådana stunder får man verkligen se vilka sina riktiga vänner är, jag är så tacksam för de som ställde upp för mig under den tiden.

– Jag är också tacksam att jag än idag får hjälp av mina kollegor då mycket har blivit svårt eller till och med omöjligt för mig att utföra.

Just denna tacksamhet är väldigt närvarande när Ewa pratar om sitt yrke. Vad som började som en praktikplats efter flytten från Brasilien är nu vad hon kallar hennes andra hem.

– Lars Karlsson och Peter Forsgren höll precis då på att starta upp den nya firman och jag är så glad att jag fick chansen, säger hon och fortsätter:

– Det har varit fantastiskt roligt att vara med på denna resa. Det har verkligen kommit att blivit vårt livsverk.