Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kampanj kan vara försök att nyrekrytera

Svenska motståndsrörelsen pekas ut som de ansvariga för utdelningen av flygblad som varnar för en pedofil i Njurunda. Trots att organisationen på senare tid fått uppmärksamhet efter en rad aktiviteter i Sundsvall tror inte Säkerhetspolisen att rörelsen är på frammarsch.

– Nej men det kan vara ett sätt att försöka nyrekrytera, säger en anställd på Säkerhetspolisen.

I somras dömdes tre nazister för att med kniv och rasistiska glåpord jagat två män med utländsk bakgrund i Sundsvall. Samtidigt som domen meddelades sattes flera banderoller upp i Sundsvall. Svenska motståndsrörelsen låg bakom banderollerna med uppmaningen att frige Niklas Frost, en SMR-aktivist som i december 2007 dömdes i hovrätten till fem års fängelse för försök till dråp.

Förra veckan polisanmäldes att Svenska motståndsrörelsen satt upp affischer och klistermärken med rasistiska budskap i Granlo. Och under den gångna helgen delades flygblad med varning för en pedofil ut i Njurunda. Också det uppges medlemmar i Svenska motståndsrörelsen ligga bakom.

– Svenska motståndsrörelsen finns över hela landet men de har inte något starkt fäste i Norrland. Jämfört med andra delar av landet är det bara ett marginellt fenomen här, säger en man som arbetar vid säkerhetspolisen.

Han säger också att antalet medlemmar i SMR inte är fler i dag än för ett tiotal år sedan.

– Men deras kampanjer kan vara ett sätt att försöka nyrekrytera. De hittar ett ämne, gör en kampanj och kör den över hela landet. Just nu ser vi det ske längs Norrlandskusten.

Nyligen delade medlemmar i organisationen ut flygblad som varnade för en pedofil i Skellefteå.

Under tisdagen försökte ST nå en talesman för SMR för en kommentar utan att lyckas.