Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kämpar på gymmet för att prestera bättre på jobbet – med bidrag från arbetsgivaren

Systrarna Madeleine och Sandra Berglund kör hårt på gymmet.
– Det är det bästa jag vet, jag orkar mycket mer när jag tränar, säger Madeleine.
Och arbetsgivaren stöttar deras träning med ett skattefritt bidrag.

Det är tisdag, fem dagar efter aftonen då många tänker att de ska ta sig i kragen och faktiskt komma i gång med regelbunden träning det här året.

Läs också: Nytt år betyder nystart – nu rasar träningshetsen

Många har fortfarande ledigt från jobbet och vid elvatiden är det fullt på parkeringen utanför Friskis & Svettis entré i Nacksta.

Men för systrarna Berglund behövs inga nyårslöften.

– Träningen gör att man mår bra och blir mycket piggare, tycker Sandra.

Båda jobbar på Skandia sedan tre år tillbaka.

– Företaget ger ett friskvårdsbidrag på 4 000 kronor per år. Skandia jobbar väldigt mycket just med friskvård och det är jättebra. Vi har ju ett stillasittande arbete, påpekar storasyster Madeleine.

För henne räcker bidraget till både årskort hos Friskis & Svettis, massage ibland och lite annat, medan Sandra som jobbar i Stockholm får lägga till några kronor själv till årskortet.

Företaget har ingen friskvårdstimme, så träningen får ske på fritiden.

– Jag gissar att hälften av medarbetarna tränar i någon form och att ganska många också använder friskvårdsbidraget till massage. Men alla använder sig förstås inte av det, säger Madeleine Berglund.

Läs också om sotarna som har obligatorisk träning på arbetstid

Mattias Aamisepp på Friskis & Svettis uppskattar att 25–50 procent av de som tränar där har friskvårdsbidrag.

– Från och med årsskiftet har vi dessutom fått tillbaka kommunen som kund, så nu kommer andelen som har friskvårdsbidrag att öka, säger han.

I gymmet denna förmiddag svettas också Mats Ericsson, chef på SEB i Sundsvall. Han tror att allt fler arbetsgivare inför friskvårdsbidrag.

– Du presterar bättre om du tränar och är i fysisk form. Det minskar också sjukskrivningarna. Som arbetsgivare försöker vi jobba förebyggande och göra det vi kan. Hos oss får man friskvårdsbidrag på upp till 3 000 kronor per år, sedan har individen ett eget ansvar också, säger han.

Själv tränar han numera "bara" 3-4 gånger i veckan.

– Det blir gym på vintern och löpning på sommaren. Men jag är lite periodare, så utmaningen är att göra det kontinuerligt.