Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kan det lokala näringslivet göra mer åt ungdomsarbetslösheten i Sundsvall?

Ungdomsarbetslösheten i Västernorrlands län är en av de högsta i landet. Andelen arbetslösa ungdomar i länet är 24,1 procent. Motsvarande siffra för riket är i genomsnitt 17,6. I augusti var det drygt 3 300 av länets ungdomar som saknade fast jobb. Av dessa deltar ungefär hälften i Arbetsförmedlingens program Jobbgarantin för ungdomar vilket innebär att de står en bra bit från den reguljära arbetsmarknaden. Detta är alarmerande siffror inte bara för alla dessa ungdomar utan också för länets framtid. Det handlar lika mycket om att visa för ungdomarna att de behövs som att få företag att inse att kompetensförsörjningen framöver kommer bli problematisk om trenden inte bryts och att unga som vill stanna kvar i länet är en resurs som tas tillvara.

Hösten 2009 startade Swedbank tillsammans med Sparbankerna initiativet Unga Jobb, vars syfte är att genom praktikplatser erbjuda den arbetslivserfarenhet som för många unga är skillnad mellan fortsatt arbetslöshet och att bli mer anställningsbar. I varje enskilt fall är det så viktigt med en första rad i sitt cv. Referenser och yrkeserfarenheter är ett viktigt steg mot ett inträde på arbetsmarknaden som i sin tur skapar växtkraft på den lokala marknaden.

Genom att Swedbank och Sparbankerna själva erbjuder praktikplatser och engagerar företagskunder kan vi tillsammans med företagen bidra till att minska avståndet mellan ung arbetstagare och arbetsgivare.

Nu vill vi lyfta denna viktiga fråga i Sundsvall och fortsätta tillsammans med det lokala näringslivet. Våra egna erfarenheter är positiva, 5 av 10 praktikanter har fått arbete. Bland övriga har många börjat studera efter tre månaders praktik hos oss.

Vår ambition är att tillsammans med det lokala näringslivet sätta alla arbetslösa ungdomar i praktik. En praktikplats inom Unga Jobb innebär att företagare ger ungdomar mellan 18 och 24 år chansen att prova på ett jobb i upp till 90 dagar. Under praktiktiden står Försäkringskassan för ersättning till praktikanten genom ett aktivitetsstöd.

Genom att samarbeta kan vi företag hjälpa till att bygga ett hållbart samhälle för framtiden. Vi uppmanar därför dig som näringsidkare att ta kontakt med Arbetsförmedlingen och starta processen i ditt företag. Det är när vi lokalt tar saken i egna händer och agerar tillsammans som vi kan nå resultat för vårt län. Kontakta Swedbank eller Arbetsförmedlingen redan idag eller anmäl intresse direkt på ungajobb.se. Tillsammans kan vi göra skillnad

Michael Wolf, VD och koncernchef Swedbank

Magnus Pallin, kontorschef Swedbank i Sundsvall

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel