Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kan få pris för idén "att andas"

Idén kom 2011, Åsa Backman ville skapa ett smycke som skulle hjälpa vid stress.
Nu satsar hon på att få ut smycket Andas i resten av Sverige och världen – för det kan hon bli årets innovatör på Sundsvall business awards.

Sedan 2010 har hon drivit företaget Alti där hon tillverkar och säljer smycken. Och från att ha tillverkat samtliga smycken för hand var det svårt att ta steget till att skicka till produktion.

– Jag har mer eller mindre varit motståndare till legotillverkat, men med just smycket Andas kände jag att det var för bra för att hålla till mig själv, säger Åsa Backman.

Efter ungefär ett års jakt efter en bra producent i Europa så hittade hon en som passade, och i våras skickades första beställningen till produktion.

– Jag brinner ju för hantverk, men jag var tvungen att ta det här steget och nu när jag gjort det så känns allt jättebra!

– Jag är noga dock att skilja på de två – de till produktion har jag designat, alla andra smycken har jag tillverkat för hand – det är stor skillnad.

Idén om Andas kom till Åsa när hon själv var mycket stressad och försökte hitta något som kunde påminna henne om att varva ner och att andas.

– Jag har alltid pillat mycket på halsband som jag bär, och då tänkte jag att ett halsband skulle kunna funka perfekt som en "stressboll" eller liknande.

Smycket är avlångt och under det stansade "Andas" finns en liten silverbula, och det är den som ska påminna att man ta det lugnt.

– Jag insåg snabbt när jag började med det här att jag inte var ensam med att vara stressad. Med det här vill jag få världen att stanna upp och andas!

Nu när Åsa tagit steget för att fler ska kunna ta del av hennes koncept har hennes arbete även blivit uppmärksammat av Sundsvall business awards då hon är nominerad till årets innovatör.

– Det var helt oväntat. Jag trodde det knappt när de berättade att jag var nominerad, det är ju jättekul!

– Och nu när jag är nominerad vill jag självklart också vinna, skrattar hon.

Vid galan den 24 september kommer Åsa Backman även berätta om en annan nytänkande bit av hennes satsning – en app som är tillhörande märket Alti och Andas-smycket. Appen är gjord av Göran Olsson under hans studier på Mittuniversitetet.

– Där kan man scanna in en qr-kod man får med när man köpt ett Andas-halsband och få tillgång till avslappningsljud. Allt för att kunna hjälpa fler, det behöver inte vara krångligt att slappna av, det ska vara enkelt, säger hon.