Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kan svensk lycka mätas i snödjup?

Skidbackarna investerar miljontals kronor i snökanoner och vattenledningar. Allt för att tillverka den lilla produkten bestående av tre bokstäver. Snö. Numera är det i princip bara vatten, el och minusgrader som behövs för att tillverka snö. Och produktionen startar tidigare än någonsin. För sjävklart måste Svensson ut i backen redan i oktober.

Men skidentusiasterna kämpar mot en tung motståndare i kampen om minusgraderna, nämligen den globala uppvärmningen. För även om de nu har el och vatten så behövs det ju även minusgrader för att producera snö. Och oavsett hur många snökanoner man har så är det ju minusgraderna som är den egentliga förutsättningen för all form av snö. Inga minusgrader – ingen snö.

Även vi vanliga snökonsumenter verkar ha ett stort behov av snö. Det ska göras snöänglar, snögubbar och byggas ljuslyktor. I varje hem ska det finnas ska det finnas skidor – helst både långa och breda. I sportbutiken är det som om växthuseffekten inte existerar.

Den stora, och för världen ack så viktiga, frågan är då hur detta påverkar oss. För det har ju blivit en av de mest förknippade sakerna med den antågande julen. Den där vita snön. Själv skulle jag jag vilja se statistik på julhandeln en snörik december och en motsvarande snöfattig. Går det att se någon skillnad?

Svenskens snöbehov må vara stort. Men på många andra håll i världen är man van vid att vara snölös på julafton. Och det verkar ju fungera fint.

Om nu svensk lycka kan mätas i snödjup tycker i alla fall jag att en väsentlig del av BNP borde gå till subventioner av snökanonanläggningar och minusgrader. En investering för framtiden, så att säga.

Förresten. I dag har jag namnsdag. Men vem bryr sig om sånt numera?

För att vara på den säkra sidan passar jag på att gratulera mig själv.

God Jul

Oskar Nord

Multimediareporter