Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kan tvingas köpa sin egen båt

Visal köpte en båt men innan han ens hann sjösätta den togs den i beslag av kronofogden.
Det visade sig att den förra ägaren var rejält skuldsatt.
Nu kan Visal tvingas köpa tillbaka sin egen båt – på exekutiv auktion.

Först köpte Visal Nhoek ett hus i Njurunda åt sig och familjen för 1,6 miljoner. Husägaren hade också en båt i ett uthus som Visal blev intresserad av. I samband med husköpet bestämde han sig även för att köpa båten för 70 000 kronor.

– Huset ligger fint i närheten av vatten och det hade varit trevligt att kunna åka ut med barnen i båten till sommaren, säger Visal.

Men vad han inte visste var att den förra ägaren av båt och hus jagades av kronofogden för obetalda skulder på över 100 000 kronor i både Sverige och Norge.

Innan Visal hann flytta in i det nya huset och innan han hunnit sjösätta sin nya fina båt, kom kronofogden på ett oannonserat besök. De utmätte diverse lösöre i huset, bland annat båten och en åkgräsklippare som också ingått i köpet, och försvann med beslaget innan Visal hann upptäcka vad som hände eller protestera.

– Jag har ju kvitto på båtköpet så jag trodde inte att de kunde göra så.

Han har överklagat utmätningen till tingsrätten, men kronofogden i Sundsvall har inte för avsikt att ändra den.

– Vi anser att utmätningen är korrekt, säger Sune Persson på Kronofogdemyndighetens juristenhet.

Kronofogden har satt i gång en exekutiv auktion för att sälja båten. Visal har via ett ombud, en bekant, bjudit 32 000 kronor för den. Förhoppningen är att han ska få köpa tillbaka sin egen båt innan någon annan lägger beslag på den.

Men tingsrätten ska nu utreda alla turer och under den utredningen får ingen köpa båten. Visal hoppas att rätten ska tro på honom, stoppa auktionen och i slutänden besluta att ge tillbaka båten till honom, eller iallafall alla pengar han har betalt för den.

– 70 000 kronor är mycket för mig, särskilt eftersom jag inte har fått någonting för det. Och banklånet som jag tog för att köpa båten har jag ju kvar, säger Visal Nhoek uppgivet.