Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kan vi möta en åldrande befolkning?

Annons

Bostäder, personal och pengar är de kanske viktigaste punkterna som bör finnas med i en äldreomsorgsplan.

Det enskilt viktigaste argumentet varför en kommun bör ha en äldreomsorgsplan är just att man ser till att man har pengar att genomföra en bra äldreomsorg. Det kan innebära att politikerna tvingas välja bort annan verksamhet, säger Ulf Grell distriktsordförande i SPF Seniorerna Örebro.

Mycket klokt av SPF Seniorerna i Örebro. När jag läste detta ställde jag frågan till Sundsvalls kommun

”Har Sundsvalls kommun en äldreomsorgsplan, som ser till att man har pengar till att genomföra en bra äldreomsorg”?

Svaret blev: Finns inget diariefört under det namnet sedan 2009.

Läs också: "Personalrockad på äldreboenden".

Läste utdrag ur Sundsvalls kommuns befolkningsprognos: Andelen av Sundsvalls invånare som är 65 år och äldre har ökat under lång tid. Värt är att notera är att det är åldersgruppen 85+ som ökar mest procentuellt enligt prognosen.

Jag undrar om man har tagit sig tid och läst hur befolkningsprognosen ser ut, om man har gjort sig beredd på att möta en åldrande befolkning.

Jag hörde Malin Larsson, socialnämndens ordförande, prata om ”Tar inte bort några insatser, återigen ingen neddragning, garantera trygg vård”.

Det hade varit bättre om hon istället för att äta matlådor i en vecka hade gått ut och jobbat natten på till exempel Skottsundsbacken i en vecka.

■■ Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner Sundsvall Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Maritta Selin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel