Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Känd miljöforskare besökte Sundsvall

På grund av den globala uppvärmningen kan vi faktiskt få fler snörika och kalla vintrar hos oss. Det är inte osannolikt menar Michael Tjernström, professor i meteorologi Stockholms Universitet.

Han är en av Sveriges ledande klimatforskare med rötterna i Sundsvall.

– Mina föräldrar är från Sundsvall, liksom mina mor- och farföräldrar, berättar han. Jag har stuga vid Norasjön och brukar komma hit till Sundsvall tre gånger om året. Påsk firar vi alltid här.

Han har deltagit i två forskningsexpeditioner till Arktis. Den första 2001 och den andra 2008, då som expeditionsledare tillsammans med en kollega. Under sista resan deltog 33 forskare från elva olika länder. Resan varade i 40 dagar med isbrytaren Oden och den cirka 30 personer stora besättningen.

– Det man saknar mest under sådana här resor är ensamheten. Man lever väldigt tätt inpå varandra och det är nästan omöjligt att dra sig undan för att kunna få vara ensam med sig själv. Det ska vara på dass, då.

Under resor han gör till sitt sommarställe i Norasjön har han däremot chansen att få koppla av, vara ensam och vila. Där går det inte att nå honom varken med telefon eller via internet. Då läser han skönlitterära och allänbildande böcker, badar, vandrar, fotograferar och fiskar.

Något som förstås är viktigt för att kunna ladda batterierna för att sedan jobba med klimatfrågor. Hans forskning under resorna till Nordpolen syftar till att förbättra klimatmodeller.

Man kan inte modellera dem man inte förstår, därför måste man vara på plats och göra mätningar. I dag finns många olika modeller som kommer fram till varierande resultat.

– Gemensamt för modellerna är att samtliga konstaterar att isen smälter och uppvärmningen är störst över Arktis. Det var till exempel betydligt svårare att hitta gammal tjock is att placera mätinstrumenten på när vi kom 2008, jämfört med 2001.

Michael Tjernström undersöker bland annat hur moln bildas över Arktis. För att vattenånga ska kunna kondensera och bilda en molndroppe måste det bindas till en partikel. Och över Arktis är luften extremt ren.

– Vid ett tillfälle var den så ren att det inte fanns några partiklar alls. Ställde man ut en varm kopp the i minus tio grader bildades ingen ånga över koppen. Det beror på att det inte finns några partiklar som vattenmolekylerna kan bindas till.

Trots det så bildas moln. En teori kopplar till det biologiska livet i isen. När den smälter och algerna som lever i isen hamnar i vattnet så kan det bli en algblomning som producerar partiklar som gör det möjligt för moln att bildas.

Michael Tjernström jobbar med att analysera de data som han samlat på sig från resan 2008. När sambanden är tillräckliga kommer resultatet att publiceras i en vetenskaplig tidskrift.

Han är dock djupt oroad över klimatutvecklingen och konstaterar att politiker är väl medvetna om vad som håller på att hända. Men att det saknas beslut som kan vända utvecklingen.

– Det svåra är att övertyga människor att minskade utsläpp i dag när resultaten först märks om kanske 30 till 40 är.

Utsläpp av koldioxid innebär att genomsnittstemperaturen över jorden ökar. Och paradoxsalt kan det innebära kallare vintrar på våra breddgrader.

Varmare luft över Arktis betyder att temperaturskillnaden mellan Nordpolen och ekvatorn minskar. Effekten kan bli att kalla vindar från norr dominerar över varmare och regnigare vädersystem västerifrån under vintertid.