Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kaos i väghållningen: "Det har gått en hel vinters förbrukning av sand redan nu"

Regn på kalla vägbanor bäddar för problem, vägarna blir spolade som skridskobanor.

– Folk ringer och skriker halsen av sig för att det är halt. Vi har alla enheter ute hela tiden, så fort de kommit runt sin runda får de börja om, säger en jourhavande driftsledare för väghållning i Västernorrland.

Annons

Följ läget på vägarna här – vi rapporterar live dygnet runt

Det är idel is på vägarna i länet. Under lördagen har räddningstjänsten ryckt ut på fem olyckor.

Samtidigt kör väghållarna allt vad tyglarna håller med alla bilar som finns tillgängliga. Nu ryter sandbildförarna ifrån.

Läs även: Polisen om halkan "Det har ringt folk hit och bett polisen att sanda"

– Det största felet sitter bakom ratten hos folk. Det skulle vara bra med lite sunt förnuft. Det kan vara halt under en vinter, säger en jourhavande driftsledare i Västernorrland.

Han får ta emot åtskilliga samtal där bilister skäller ut honom efter noter.

– Det är hur många som helst som ringer och skriker i örat på en. Det är som att det är helt otänkbart att det kan vara halt på vintern. Vi gör allt vi kan. Kan folk inte sänka farten och köra på ett vettigt sätt så ska de hålla sig hemma, säger han.

Sedan julafton har han jobbat oavbrutet för att se till att vägarna är körbara.

– Vi kan inte göra mer än att ha allting ute hela tiden, det går bara inte, vi kör dygnet runt, säger en jourhavande driftsledare i Västernorrland.

Han berättar att i delar av länet har det redan gått lika mycket sand denna vinter som det gjorde under hela förra vintern.

– Sandbudgeten är spräckt, det kan jag nästan lova, säger han.

Under lördagen har fem olyckor inträffat i Västernorrland. Driftsledaren är förvånad att inte fler har inträffat.

– Som folk kör är det en gåta. Om en bil kommer ikapp en sandbil så vägrar de ligga kvar bakom, de ska bara om. Sen ligger de där i diket en bit framför, säger driftsledaren.

Men den allra största boven i dramat är det underkylda regnet.

– Den sand vi sprider ut kapslas snabbt in när det regnar på kalla vägbanor.