Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kap Verde - tropikerna inom räckhåll

Får du rysningar av solsemester, trånga stränder och krimskrams? Då kanske Kap Verde är något för dig. Öarna mitt ute i Atlanten ser i mångt och mycket ut precis som när portugiserna upptäckte dem på 1400-talet.

Annons

"Kap Verde – är det ett eget land?", "Går det att åka charter dit?", "Vad talar de för språk?".

Frågorna hopar sig. De flesta svenskar vet väldigt lite om ögruppen. Men de senaste åren har resandet dit ökat kraftigt. Den rimliga flygtiden på sju timmar från Arlanda gör resmålet till en stark konkurrent till Kanarieöarna.

De 20 öarna är sedan 1975 en egen stat, självständig från Portugal som koloniserade ögruppen på 1400-talet. Presidenten Jorge Carlos Fonseca är statschef i landet, som är en av de snabbast växande ekonomierna i Afrika.

– Men invånarna känner sig inte som afrikaner, säger Lisa Åkesson, docent i antropologi vid Göteborgs universitet och Sveriges sannolikt främsta expert på landet. Hon har framför allt inriktat sig på in- och utflyttningen.

– Kulturellt och socialt är kapverdierna en egen blandning. Nu sker inflyttningen från Portugal, Italien och Spanien, som är krisländer.

Hon kom till Kap Verde första gången 1996 och blev fast.

– Då fanns ingen turism alls. Jag kom till ett fantastiskt land där människorna är väldigt generösa mot utlänningar.

Den styrande regeringen på Kap Verde har bestämt att turismens utbyggnad ska få ta tid; den tid landet behöver för att gå från mycket stor fattigdom och utvandring till ett land där invånarna väljer att stanna kvar.

Enligt statistik från FN (2012) lever cirka 13 procent av befolkningen under den absoluta fattigdomsnivån. Påvra kåkstäder blandas med nybyggda hotell inom gångavstånd. Hotellen ägs ofta av utländska företag.

– Det är viktigt att lokalbefolkningen får en chans att försörja sig och att de styrande inte lägger sig platta för utländska investerare.

Som turist kan man exempelvis se till att handla lokalt och undvika all inclusive-hotellen. Åkesson tror också att Kap Verde bör satsa på småskalig ekoturism.

Från Sverige går charter till öarna Sal och Boavista. De är relativt platta ökenöar med kilometerlånga, orörda stränder med guldgul, mjuk sand. Klimatet är milt och behagligt under perioden oktober-april, med en bris som gör öarna till ett paradis för vindsurfare.

– Detta är ett av de bästa ställena i världen, säger spanjoren Carlos från Santiago de Compostela.

Han kommer till Kap Verde minst en gång varje år för att surfa. På ön Sal finns de bästa surfingställena på västra sidan, enligt Carlos. Nybörjarna håller sig till den östra sidan.

– Men de övriga sju bebodda öarna är egentligen mer spännande, säger Lisa Åkesson.

Dit får man i så fall ta sig via båt eller inrikesflyg från Sal eller Boavista.

Fakta Kap Verde

+Antal invånare: cirka 500|000. De flesta är kreoler med ett blandat afrikanskt och europeiskt ursprung.

+Officiellt språk: portugisiska.

Plus

Klimatet.

Kaffet.

Den grillade fisken.

Väldigt få insekter.

Paradis för kitesurfare och brädseglare.

Minus

Ganska dyrt.

De "finare" krogarna är inte prisvärda. Satsa hellre på hamburgare och pizza.

Många som jobbar i serviceyrken kan ingen eller dålig engelska.

Wifi kan kosta mycket på hotellen - leta efter fri wifi på barerna.

Inte mycket till shopping.

Bra att veta

+Ta med euro - kontanter fungerar överallt, även om kreditkort blir alltmer accepterat. Den lokala valutan escudo kan bara växlas på Kap Verde och den får du i retur när du betalar med euro.

+Taxi är billigt, men gör upp om fast pris. Lokalbussarna är billiga.

+Det lokala vinet Chã tillverkas på ön Fogo och är ett riktigt hyggligt vin, särskilt det vita. Strela heter det lokala, alldeles utmärkta ölet.

Resa

+Det krävs visum till Kap Verde. Åker du charter fyller du i ett webbformulär på reseföretagets hemsida.

+Direktflyg från Arlanda till Sal tar cirka sju timmar. Med mellanlandning på Gran Canaria blir flygtiden cirka nio timmar. Ving, Fritidsresor och Solfaktor har charter till Kap Verde. Pris från 5|000 kronor och uppåt för en vecka i dubbelrum.

+Att flyga reguljärt kostar ofta mer och kan ta tid. Då flyger man via Lissabon, och väntetiden kan bli upp till ett dygn. Pris från drygt 7|000 kr och uppåt.

Eva-Britt Andersson/TT