Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kaptensudden – med badhus

Räddning eller rivning? Debatten om sågverkstidens sommarnöjen i Petersvik går hög. I en liten serie berättar ST kort om några av husen.

Villa Kaptensudden byggdes 1893 av det kanske mest kända namnet i Petersvikshistorien: familjen Cornell.

Johan Fredrik Cornell var ingenjör och ordförande i landstings- och stadsfullmäktige i Sundsvall. Han ritade bland annat Tivolibron i Sundsvall, var en viktig kraft i återuppbyggnaden av Sundsvall efter stadsbranden 1888, och han lade grunden till dåvarande Sundsvalls sjukhus, nuvarande kommunhuset. Eftersom han var kapten i väg- och vattenbyggnadskåren föreslog en vän till familjen, först på skämt, att huset skulle kallas Kaptensudden.

Villan byggdes för att bli året runt-boende, men familjen skrinlade de planerna. Däremot bodde man här ute från maj till oktober och här tillbringade sonen Henrik Cornell, det mest kända namnet man förknippar med Petersvik, 80 somrar av sitt långa liv. Han var professor i konsthistoria vid Stockholms högskola, debattör, författare och folkbildare och bland annat aktiv för att bevara Sundsvalls Stenstad under 1960- och 70-talen. Hans första hustru var konsthistorikern Ingegerd Henschen från den kända släkten Henschen.

Henrik Cornell skrev sina minnen om uppväxten i Stenstan i Sundsvall och somrarna på Petersvik i memoarböckerna "År och människor" och "Konsten, vännerna, verkligheten". Han behöll Kaptensudden till 1977, och hans egna fyra söner tillbringade också sina somrar där. En av dem har i bokform berättat om livet där, bland annat om det påvra kosthållet hos farmor Anna, som efter makens död råkat ut för det vanliga traumat att ha ett stort hus men lite pengar. Anna Cornell var en flitig brevskrivare och i hennes brev, som tillhör det släktarkiv som finns inlämnat på Krigsarkivet i Stockholm, kan man också läsa om livet på Petersvik.

I huset finns dekorativa detaljer i trä, takmålningar och kakelugnar. Till den hör en park på över 20 000 kvadratmeter, som bland annat sköttes av trädgårdskullorna som kom vandrande från Dalarna om somrarna. I parken växer mer än hundraåriga lövträd. Men det mest ovanliga med Villa Kaptensudden är det lilla kallbadhuset, som ligger längst ut på en pir i vattnet.

Källa: Nils Johan Tjärnlund och Sundsvalls museum