Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karensdag kan slopas vid vinterkräksjuka

Landstingsanställda i Jämtland slipper stå för karensdagen om de smittas av vinterkräksjuka på jobbet.
Kanske går Västernorrland samma väg.

Vårdpersonal som smittas av influensa från patienter ska inte räkna med ersättning för karensdagen om de måste stanna hemma. Där är landstingets besked kort och gott nej. I fråga om vinterkräksjuka kan dock Jämtlands exempel komma att sätta spår.

– Vi har inte diskuterat det här. Men vinterkräksjuka är ju lite annorlunda än influensa, säger Susanne Sundqvist (v), vice ordförande i landstingets hälso- och sjukvårdsdelegation.

– Beskedet i dag om någon blir sjuk är att karensdag gäller. Men det är en jättesvår bedömningsfråga. Jag vill ta upp frågan på en rådsträff.

I Jämtland är det sjukhusanställda i Östersund som har kämpat länge för att få karensdagen betald. De tycker det är orättvist att smittas på jobbet och få lönebortfall, ibland flera gånger om året.

I Västernorrland kan noteras att en anställd som tillfrisknar men fortfarande är smittobärare kan bli avstängd från jobbet fast med bibehållen lön.

Noteras kan också att årets vinterkräksjuka närmar sig snabbt.

Smittskyddsinstitutet fastslår i en rapport att främst laboratoriet i Umeå och Karolinska sjukhuset uppvisar höga siffror av så kallat norovirus.

Vinterkräksjukan klassas just nu som väl etablerad i stora delar av landet.