Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kårhuset kan bli skola för flyktingbarn: "Det är ett alternativ"

Studentkåren flyttar in i nya lokaler i sommar.
Det gamla kårhuset kan bli utbildningslokaler för ensamkommande flyktingbarn.
– Det är ett alternativ av många, som vi tittar och har tittat på, säger Hans-Åke Oxelhöjd, fastighetsstrateg.

Annons

Läs mer: Mittuniversitetets nybyggda lokaler kan bli skola för flyktingbarn

Ett stort antal ensamkommande flyktingbarn har kommit till Sundsvall under 2015 och 2016. Det har varit många turer hur kommunen ska lösa skolgången för dessa.

Förslagen har varit många och det har handlat om att bygga modulskolor på både den gamla Bernerstomten, kring Västermalms skola och på Åkersviksskolans grusplan. Vi har även skrivit om Universitetets nya campus som ett alternativ, men det är inte aktuellt, utan dit flyttar vuxenutbildningen.

Läs mer: Ny modulskola planeras för 300 flyktingbarn

Nu har ett nytt alternativ dykt upp och det handlar gamla kårhuset.

– Vi har inte bestämt något vad som ska vara i dessa lokaler när studentkåren flyttar i sommar. Vi kommer inte i dagsläget att sälja fastigheten, utan den blir kvar i kommunens ägo, säger Hans-Åke Oxelhöjd och tillägger:

– Men det stämmer att vi diskuterat om att kårhuset ska kunna användas som utbildningslokaler för ensamkommande flyktingbarn. Det är ett alternativ, men vi har även tittat på andra förvaltningars verksamheter.

När kommer ni att bestämma er?

– Vi kommer att hantera den här frågan inom den närmaste framtiden.

Johan Borggren är lokalstrateg inom barn- och utbildningsförvaltningen.

– Kårhuset skulle vara intressant för oss och vi behöver större ytor för de ensamkommande flyktingbarnens skolverksamhet. Skulle huset användas för gymnasiets verksamhet är det upp till Markus Nordenberg (skolområdeschef Sundsvalls gymnasium) att bestämma om vilken verksamhet han vill ha där, säger Borggren.

Läs mer: Ny placering på skolan för flyktingbarn – här kan 50–80 moduler byggas

En tillfällig lösning har kommunen nu ordnat på Haga i Skvaderns gamla lokaler.

– Men det blir för dyrt att ha den här verksamheten där under lång tid. Dessutom är det för små utrymmen som inte räcker till på sikt. Därför försöker vi hitta plats i våra egna lokaler så fort som möjligt, säger Johan Borggren.