Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karin Bergkvist: Även äldre människor ska kunna använda sig av nätets alla fördelar

Studien Svenskarna och internet 2017 presenterades häromdagen. Den visar att internetanvändningen är så gott som hundraprocentig i Sverige idag. Och även äldre är numera ivriga internetanvändare, något som är positivt på väldigt många sätt, skriver GD:s politiska redaktör Karin Bergkvist som dock tycker att mycket finns att göra för att öka den digitala tillgängligheten.

Nej, Ines Uusman sa faktiskt inte att "internet är en fluga" 1996 när hon var kommunikationsminister i dåvarande S-regeringen. Åtminstone sa hon inte så ordagrant, det var istället en redigerare på Svenska Dagbladet som satte en kreativ rubrik. Men hon var sannerligen ingen vidare framtidsspanare när hon i en artikeln sa: "jag tror inte att folk i längden kommer att vilja ägna så mycket tid, som det faktiskt tar, åt att surfa på nätet".

Men faktum är att Ines Uusman befann sig mitt i en revolution utan att själv förstå det. För det var ju då, i mitten av 1990-talet som användningen av internet tog fart. Innan var det något som väldigt få hade tillgång till, nu blev det tillgängligt för många – trots sega uppkopplingar och lång väntan på det pipande modemet. Men just den där uppkopplingen – då frustrerande långsam, idag blixtsnabb och bokstavligen med oss i fickan genom våra mobiltelefoner – revolutionerade vårt sätt att ge och få information.

Tillgången till internet och datorer i hemmet har ökat konstant sedan 1995. Idag har 95 procent av alla svenskar över 12 år tillgång till internet i hemmet. 93 procent har en dator och hela 98 procent av befolkningen har mobiltelefon. 85 procent av befolkningen ar en smart mobil.

Det visar studien "Svenskarna och internet 2017" som presenterades i slutet av veckan. Det är en årlig studie som görs av Internetstiftelsen i Sverige, IIS.

Läs mer: Svenskarna och internet 2017

Länge har internet dock betraktats som något de yngre generationerna använder sig av. Äldre använder inte internet, brukar det heta. Men det är långt ifrån sanningen. Intressant med årets studie är att de stora skillnaderna i användandet av internet, sett till ålder, börjar plana ut.

I åldrarna upp till 55 år använder så gott som alla internet (mer än 99 %). 98 procent av de mellan 56 och 65 år använder internet. I åldern 66–75 år använder 92 procent internet och i gruppen över 76 år är numera över hälften, 56 procent, internetanvändare.

Självklart är det en konsekvens av att samhället blir mer och mer beroende av lösningar som kräver internet, annars halkar man efter. Många i den äldre generationen har också sett fördelarna med att använda sig av internetbank, att shoppa på nätet, beställa läkartider, deklarera och så vidare. Det är förvisso bland de äldsta grupperna som de flesta finns som inte tar del av nätets fördelar (500 000 svenskar är inte uppkopplade varav 450 000 är över 66 år). Det är en utmaning att få internetanvändandet att öka ännu mer även bland de äldsta. men ändå: klyften mellan de yngre och äldre grupperna minskar, glädjande nog.

Men hur använder de uppkopplade äldre internet? Det framgår inte riktigt.

Kanske läser de tidningar och skickar e-post. Men använder de alla de tjänster och möjligheter som nätet ger? Förmodligen inte på samma sätt som i de yngre grupperna.

När vi pratar om äldre är det ofta i termer av tillgänglighet och anpassning.

Ett rent fysiskt skattekontor är anpassat så att alla – även den som går med rollator – kan ta sig in där. Men hemsidan är sällan tillgänglighetsanpassad för den som är teknikovan, som kanske ser lite dåligt och som framför allt är en smula ängslig. Vad händer om jag klickar där? Vad gör jag om det blir fel? Även kommuner och myndigheters hemsidor är ofta svårnavigerade på ett sätt som inte är en utmaning för den som vuxit upp med internet, men som för den som har lärt sig på äldre dagar kan vara svårt.

Såväl företag som myndigheter, alla som tillhandahåller tjänster på internet, måste förhålla sig till utvecklingen. Det är inte bara unga, blixtsnabba med att lära sig ny teknik och som utan problem bemästrar den, som ska kunna använda sig av nätets alla fördelar.