Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karin Bergkvist: Friheten måste skyddas men Sverige har inget försvar – nu behöver det rustas upp

Artikel 6 av 6
Friheten
Visa alla artiklar

Svensk försvar är obefintligt samtidigt som Ryssland är mer auktoritärt och aggressivt än på länge. Det är en ekvation som inte går ihop om staten ska klara sitt grundläggande uppdrag att skydda sina medborgare.

För liberaler är det viktigt att vara aktsam med att ge staten alltför mycket övergripande makt. Det centrala är att stå upp mot statens försök att inskränka individens frihet genom att sätta käppar i hjulen för fri företagsamhet eller för försök att minska den valfrihet som vi vant oss vid och vill ha.

Idag har individen mer frihet än på länge och staten har övergett den onödiga kontroll man tidigare hade över områden som vård, skola och omsorg.

Men staten har ett antal områden där den ska ha stor makt. Paradoxalt nog är dock staten kraftigt försvagad där den borde visa styrka.

Regeringar har i decennier plockat av försvaret resurser. Efter kalla kriget och murens fall använde svenska politiker detta som ett sätt att legitimera nedskärningar. Idag är budgetanslagen till försvaret en tredjedel av vad de var i slutet av 1970-talet.

Samtidigt är vårt närområde osäkrare än på länge när ett starkt auktoritärt Ryssland rustar upp. Glappet mellan Sveriges minimala försvarsförmåga och Rysslands upprustade militära styrka blir allt bredare – något som borde få samtliga seriösa politiker att vakna. Tyvärr saknas det politiska modet att skjuta till de resurser som krävs.

Att kunna försvara sina medborgare är statens allra mest grundläggande uppgift. Vår frihet måste försvaras om någon hotar den. Att det uppdraget har negligerats under så lång tid tyder på såväl naivitet om vilken värld vi lever i som en häpnadsväckande nonchalans för statens uppdrag.

Att Sverige inte varit i krig i modern tid är ingalunda en garanti för att alltid kommer att vara så.

Det försvarspolitiska läget i vårt närområde är synnerligen allvarligt, det visar inte minst de senaste händelserna i Kertjsundet där ryska specialstyrkor stoppade och bordade och tog över tre ukrainska fartyg. Under övertagandet öppnar de ryska enheterna eld och skadar tre besättningsmän.

Händelsen visar hur nära vi kan vara en väpnad konflikt i vårt närområde som Sverige mycket väl kan bli inblandat i.

Vi har sett många exempel på Rysslands arrogans och hur landet utan att tveka bryter mot internationell rätt och det visar hur landet ser på sina grannländer. Där Ryssland har intressen, där kommer Ryssland att försvara dem med vilka metoder som helst.

Att något liknande som hänt i exempelvis Ukraina kan hända även i Östersjöområdet är med andra ord inte alls otänkbart. Som Försvarsberedningen slagit fast: "Ett väpnat angrepp mot Sverige kan inte uteslutas".

Att bygga upp ett försvar med materiel, kunnande och personal tar tid. Vi kan inte vänta tills vi är mitt i krisen för då är det för sent. När krisen slår till måste vårt försvar finnas på plats.

Sverige behöver breda politiska överenskommelser och politiker som förstår att den svenska försvarsförmågan måste återuppbyggas och att det är något som kommer att kräva stora resurser.

Om vi ska kunna försvara vår frihet är det absolut nödvändigt.