Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karin Bergkvist: När livets lyckligaste stund blir början på ett liv i smärta – skamligt att förlossningsskador inte tas på allvar

En förlossning ska vara en fantastisk upplevelse. Månader av förväntan och längtan och så är den lilla människan äntligen där. Idealbilden är att lyckliga föräldrarn åker hem från BB med sin guldklimp till mysiga amningsstunder och myspromenader med barnvagnen.

För de flesta är födseln och livet efter en lycklig tid men allt för många drabbas av svåra förlossningsskador som istället gör livet till ett levande helvete. Framfall, att spricka totalt, få en helt förstörd mellangård och inkontinens är bara några i raden av skador som kan uppstå. Dessutom det psykiska lidandet av att känna sig som en dålig förälder som inte kan göra saker med sitt barn och sorgen över förlorat samliv. Lägg till det den förödmjukande upplevelsen att bli avfärdad av vården.

Långt ifrån alla kvinnors skador upptäcks och många kvinnor upplever att vården inte tror på dem eller att de överdriver sina problem.

Det finns stora brister i eftervården av nyförlösta, enligt många experter. Den som bor i "rätt" landsting kan vänta sig att få hjälp, tyvärr är de få. Faktum är att det bara finns två sjukhus – Huddinge sjukhus och kvinnokliniken i Linköping –där det finns centrum för riktigt svåra förlossningsskador. Dit är köerna oändliga.

Regeringen har skjutit till mer än en och en halv miljard kronor till förlossningsvården, men tyvärr är uppdraget – att exempelvis göra vården mer jämlik – luddigt formulerad.

Nu har SR Ekot dessutom granskat 15 olika förlossningsverksamheter, spridda över landet. Man har tittat på samtliga fall från 2018 där patienter fått så allvarliga förlossningsskador att de själva anmält skadan till tillsynsmyndigheten IVO och som också lett till kritik från densamma. Vårdgivare är skyldig att anmäla alla allvarliga vårdskador som kunnat undvikas. Ekots granskning visat att så inte skett på tio av de 15 granskade sjukhusen.

Regeringssatsningar och ökad uppmärksamhet kring frågan till trots blir förlossningsskadade fortfarande styvmoderligt behandlade. Det är häpnadsväckande att kvinnosjukvården är så sorgligt åsidosatt i ett av världens mest jämställda länder.