Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karin Bergkvist: Regeringens vilda svängar i migrationspolitiken skapar osäkerhet

Den rödgröna regeringen har – till MP.s glädje och Socialdemokraternas förtret – enats om att lätta en smula på reglerna för ensamkommande barn. Det meddelade regeringen på måndagen.

Annons

Det betyder att fler kan komma att få stanna i Sverige, åtminstone får de möjlighet att få stanna kvar och gå ut gymnasiet och att få en ny chans till uppehållstillstånd om de etablerar sig på arbetsmarknaden efter skolan. Det rör sig således inte om någon amnesti eller ändrade regler för alla ensamkommande. Så långt hade Mp aldrig fått S att gå.

Läs mer: Karin Bergkvist: Självklart liberalt krav att kräva stopp för avvisningar till Afghanistan

Istället gäller det de ensamkommande som sökte asyl före den tillfälliga lagen – det vill säga innan 24 november 2015 – och som drabbats av extremt långa handläggningstillstånd. Många av dem har hunnit fylla 18 under tiden och har tvingats sluta gymnasiet och har fått flytta till boenden för vuxna.

"Det här är framförallt en seger för det medmänskliga Sverige och det otroliga engagemang som finns för dessa ungdomar", skriver Miljöpartiet i sitt pressmeddelande.

Men om Miljöpartiet nu ser sig som hjältar i denna soppa så borde de kanske se sig ordentligare i spegeln.

Det är alltså samma parti som suttit i regeringen i flera år nu och som var med och tog det klassiskt hårda åtstramningsbeslutet hösten 2015. Då, när Åsa Romson stod och grät för att hon tyckte så illa om ett beslut som hon ändå var med och tog.

Den politiken fick oerhört tuffa konsekvenser, något partiet rimligen borde ha förstått redan då. Istället genomdrevs ett beslut vars konsekvenser fått sådan uppmärksamhet att partiet nu fått kalla fötter. Men istället låtsas partiet som om man är garanten för en human politik.

Hur många som drabbats hårt av den förda politiken vet inte regeringen, för ingen har koll på de ensamkommande som försvunnit eller hur de mår.

Läs mer: Karin Bergkvist: Myndigheter har ingen koll på var ensamkommande är eller hur de mår

Och sanningen är att det vilda svängandet snarare skapar större osäkerhet. Det nu aktuella förslaget är nischat, den som inte går i gymnasiet omfattas inte utan omfattas av de hårdare reglerna. Hur många det handlar om som kan få en ny chans till asyl eller hur dyrt det blir har regeringen uppenbarligen ingen koll på.

Det inger inte direkt förtroende.

Återigen blir det tydligt hur viktigt det är att det sker en omställning i Sverige till en långsiktigt hållbar och human migrationspolitik och att det nås en bred överenskommelse om detta. Långt ifrån den miljöpartistiska än slank hon hit, än slank hon dit-politik som nu präglar regeringen.