Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karin Näslund: Därför rapporterar vi om försvinnandet – utan att visa namn och bild

 
Ung man anmäld försvunnen i Sundsvall
Visa alla artiklar

En ung människa är försvunnen och i spåren av försvinnandet finns familjemedlemmar, vänner och bekanta som inget hellre vill än att den unge mannen ska komma till rätta.

Massor av människor har engagerat sig i fallet, och jag tror inte att det är en överdrift att säga att hela Sundsvall hoppas på att han ska hittas välbehållen.

När en människa försvinner är det både en tragisk händelse och en viktig nyhet att rapportera om.

Det kan tyckas enkelt för oss att i ett sånt läge omedelbart publicera namn och bild på den försvunne personen. Flera nationella medier gör det, precis som Missing people.

Vi har inte gjort det eftersom en sådan publicering hos oss riskerar att skada den försvunne mannen. Inom det pressetiska systemet kallas det för publicitetsskada.

Att andra aktörer väljer att göra annorlunda handlar om att vi har olika roller.

Polisens uppdrag är att hitta den försvunne personen och utreda om brott har begåtts.

Missing people är en frivilligorganisation med en fantastisk förmåga att både mobilisera människor och uppnå resultat i sökandet av försvunna personer. När en försvunnen person är hittad är deras uppdrag slutfört.

Vårt uppdrag är att rapportera om det som händer och samtidigt ta hänsyn till den enskildes integritet. Vi ska sätta händelser i sammanhang och förklara vad som sker och varför. Vi tar ansvar för våra publiceringar hela vägen, både under själva nyhetsläget och i efterspelet. När den försvunna personen hittas så är det vårt jobb att försöka förklara vad som låg bakom händelsen. Det kan vara svårt att göra om vi redan har offentliggjort personens identitet.

I det här fallet är en ung man försvunnen, möjligtvis kidnappad i ett av Sundsvalls mest populära friluftsområden. Massor av människor besöker regelbundet området för rekreation, träning och umgänge. Det är naturligt att som Sundsvallsbo ställa sig frågan om man behöver vara orolig för det nu. Enligt polisen finns det inte någon anledning till sådan oro.

Därför är det viktigt att sätta in försvinnandet i ett sammanhang. Där ingår att rapportera om den försvunne personens bakgrund och vad som har lett fram till försvinnandet. Jag önskar att vi visste mer om det i nuläget, för att kunna ge dig som läsare en så bra bild som möjligt av vad som har hänt och om det har begåtts ett grovt brott i området, men i nuläget finns det ganska få uppgifter om vad som har hänt och varför.

När bilden klarnar är det viktigt att vi kan berätta om det. Därför vore det oansvarigt att – i det här läget – publicera namn och bild på den försvunne mannen. Om vi skulle göra det så riskerar vi att antingen inte kunna berätta hela historien längre fram, eller att orsaka en publicitetsskada hos ett potentiellt brottsoffer.

Jag har full förståelse för önskemålet om att publicera namn och bild på mannen. En försvunnen närstående är förstås en av de värsta tänkbara mardrömmar, som i det här fallet är högst verklig. Men det gör inte att vi kan tumma på vårt publicistiska ansvar.