Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karin Näslund: Nu ökar vi vårt fokus i Ånge – och sätter ljuset även på Bräcke

Med utgångspunkt från vår redaktion intill torget i Ånge jobbar sen många år reporter Micke Engström. Micke skildrar livet, granskar makten och rapporterar om vad som händer runt om i kommunen.

Med sin starka förankring i bygden har han koll på det mesta som händer och är på gång. Det resulterar i mängder av artiklar i Sundsvalls Tidning och på ST.nu. Vi publicerar ungefär 20 artiklar varje vecka från och om Ånge kommun.

Kommunen är alltså allt annat än en vit fläck ur ett bevakningsperspektiv.

Trots det får vi nu mediestöd för att utöka redaktionen – just tack vare det så kallade Vita fläckar-stödet.

Under hösten har vi förstärkt redaktionen i Ånge med reporter Elliot Morseth Edvinsson, som kommer att vara i Ånge en dag i veckan. Det känns väldigt roligt, inte minst i tider när hela mediebranschen brottas med vikande annonsintäkter med krympande redaktioner som konsekvens.

Tillsammans kommer Micke och Elliot också att lyfta det som händer i Bräcke kommun. Det finns flera starka kopplingar mellan orterna och vi vill kunna berätta för dig som Ångebo vad som händer i grannkommunen. Den här satsningen görs dessutom tillsammans med Östersunds-Posten. Tanken är att vi med gemensamma krafter kan göra bevakningen i området Ånge och Bräcke ännu bättre.

Här kan du läsa hur Micke och Elliot ser på sina nya uppdrag.

Det så kallade Vita fläckar-stödet går till områden som bedöms vara underbevakade eller som helt saknar journalistisk närvaro.

För vår del ger stödet en möjlighet att förstärka redan befintlig bevakning av Ånge och Bräcke.

ST har både redaktion i och bevakning av Ånge, och ÖP bevakar i dag Bräcke med utgångspunkt från redaktionen i Östersund. Samtidigt är ST:s redaktion den enda i Ånge, och vår övertygelse är att två reportrar kan ge dig ännu bättre journalistik – även när bevakningsområdet ur vårt perspektiv utökas.

Stödet syftar till att ge oss en möjlighet att bygga upp en egen, stark affär i området, som på sikt ska bära sig själv –och alltså stå på egna ben.

Bakgrunden till det nya mediestödet är att politiken, utifrån bland annat den stora medieutredningen som gjordes häromåret, ser stora utmaningarna för den lokala journalistiken. Därför infördes “vita fläckar”-stödet för att just säkra oberoende journalistik i områden som annars riskerar att bli utan journalistisk granskning.

Hittills handlar det om förhållandevis lite pengar. 30 miljoner kronor har fördelats på 54 olika områden. Det kan jämföras med de 500 miljoner som går till presstöd till traditionella papperstidningar, där varken ST eller ÖP tar del av några pengar.

Debatten kring mediestöd har varit intensiv de senaste åren. Den övergripande frågan är hur alla medborgare ska ha tillgång till oberoende journalistik, som är en sån viktig del av vårt demokratiska samhälle. “Vita fläckar”-stödet är inte hela lösningen, men i alla fall ett steg i rätt riktning.

Vi kan räkna med att den här frågan kommer att vrida och vändas på även kommande år.