Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karin Näslund: Tack för ert förtroende – nu kör vi vidare med Plus

Nu är det ett år sen vi lanserade Plus på ST. Efter drygt tjugo år med digitala nyheter var det dags att börja ta betalt för vårt journalistiska innehåll, även på nätet.

Och det är klart att vi var spända inför förändringen. Hur många ville egentligen betala för att ta del av det vi gör?

Svaret kom snabbt.

Många.

Plus-satsningen blev nästan omedelbart en succé. Långt fler än vi hade förväntat oss ville testa Plus, och vi har under det första året höjt våra mål för detta vid flera tillfällen.

Sen starten har runt 6 000 personer testat Plus på ST. Många av dem har valt att stanna kvar som kunder, och många är personer som inte tidigare har betalat för journalistik.

Att ta betalt för det vi gör är på många sätt en självklarhet. Att slanta upp för att få ta med sig en tidning hem från kiosken har vi gjort i alla tider, men med internet växte en gratiskultur fram. Där förväntade vi oss att kunna ta del av en mängd information och service utan någon kostnad. Vi lyssnade på musik, laddade ner filmer och läste nyheter – helt gratis.

Läs också: Ett år med Plus – satsningen som blev succé: "Visar värdet av lokal journalistik"

Men när förutsättningarna kastas om kan också beteenden förändras. Allt eftersom internet utvecklades, så växte en marknad fram för bland annat musik- och filmtjänster. Många vande sig snabbt vid att betala för sig även på nätet.

Den där onsdagen förra hösten var en viktig brytpunkt.

För den lokala journalistiken var det positivt. För det kostar att ha reportrar som granskar kommunen, bevakar hockeymatcher och rapporterar om senaste nytt. I alla tider har läsarna stått för en del av den finansieringen, och nu när allt fler betalade för tjänster på nätet så såg vi en möjlighet att även vi skulle lyckas med det.

Läs också: Som Plus-kund får du tillgång till alla Mittmedias sajter

Visst hade vi gjort några försök tidigare. Under ett par år hade vi jobbat med det vi kallade premiummärkning, där ett visst sorts innehåll skulle kosta att ta del av. Men det här var var första gången som vår strategi handlade om att ta betalt för vår unika journalistik oavsett ämne eller inriktning.

Att kalla det en ödesdag är möjligtvis väl drastiskt, men den där onsdagen förra hösten var en viktig brytpunkt. Att hitta en finansiering för det arbete som varje dag görs på redaktionerna är nyckeln till att kunna fortsätta vår nyhetsförmedling. Det är förutsättningen för att kunna fortsätta granska och berätta historier som är betydelsefulla där vi bor och verkar.

Med Plus har vi påbörjat en spännande resa. Vi är oerhört glada att så många vill följa med oss på den. Nu fortsätter vi med full fart framåt!

■ Som papperstidningsprenumerant kan du självklart också läsa Plusmärkt innehåll.

■ Som kund hos ST kan du även ta del av Plusmärkt innehåll på övriga Mittmediasajter.

För Plus-kunder: Läser nyheterna på nätet – uppskattar känslan av närvaro: "Gillar att följa händelserna när de pågår"