Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karin Söder: Det var ett stort ansvar

Karin Söder har varit en banbrytare på många områden. Dels var hon Sveriges första kvinnliga utrikesminister, därefter vår första kvinnliga partiledare.
– Jag kände att jag var tvungen att göra mitt allra bästa, annars skulle det drabba andra kvinnor efter mig. Det var ett stort ansvar.

Visst hände det att hon fick kommentarer, till och med såna som inte var särskilt trevliga. Att hon ändå höll ut var Thorbjörn Fälldin förtjänst, menar Karin.

– Han var en stor stöttepelare och mentor. Det betyder så oerhört mycket, oavsett om man är kvinna eller man, att få förtroende och tillit. Fälldin var angelägen om att få in fler kvinnor på ledande poster. Till exempel var det under hans tid som kvinnor för först gången utsågs till departementschefer.

År 1986 fick Karin Söder ta över efter Fälldin som centerpartiets ordförande. Men efter bara ett år var hon tvungen att avsäga sig uppdraget. Orsaken var plötslig sjukdom.

– Det visade sig att jag hade en hjärntumör. Jag blev så småningom opererad och det gick bra, men det var en riktig omgång. Jag tänkte att om jag överlever detta ska jag arbeta för barnen.

Och så blev det. Karin blev ordförande för Rädda Barnen. Fortfarande anser hon att barnens väl och ve är en av våra viktigaste frågor.

Viljan att påverka kom hemifrån. Karin växte upp med två syskon i en lantbrukarfamilj i Värmland. Familjen hade det bra men det fanns aldrig mycket pengar.

– Det var en stor uppoffring från mamma och pappa att vi skulle få studera vidare, och det var få barn i socknen som fick den möjligheten.

Det blev så småningom ett av hennes mål - att skapa rättvisa för landsbygdens barn vad gäller rätten till utbildning.

Karins mamma var politiskt engagerad, bland annat i rättvisefrågor men även mot nazismen. Hon hade i sin ungdom varit i USA och tjänat egna pengar vilket satte stor prägel på Karin som berättar att hon ända sedan skolan varit självförsörjande.

– Dessutom brukade hon sjunga sånger för oss på engelska så det fanns en viss internationell touch hemma som väckte mitt intresse för andra länder.

Karin ärvde mycket av sitt engagemang av sin mamma, men även av pappa. Om hon i sin tur gett sina barn ett politiskt intresse vill hon låta vara osagt. Men dottern Annika som numer arbetar för FN:s organisation FAO i Rom, har tidigare jobbat med flera av de socialdemokratiska utrikesministrarna.

– Jag tror i och för sig inte att hon farit direkt illa av mina erfarenheter, tvärtom. När hon jobbade som statssekreterare och då representerade ett annat parti än mig så hade hon en tavla av mig, som tillhörde UD, på sitt rum. Haha, det var faktiskt lite rörande, och det kändes bra att mamma fick vara med.

Mer om

Karin Ann-Marie Söder

Fyller: 80 år den 30 november 2008.

Bor: I Täby, utanför Stockholm.

Familj: Maken Gunnar, en dotter, två söner, fem barnbarn och tre bonusbarnbarn.

Aktuell: Håller föredrag om Selma Lagerlöf. Är ordförande i Letterstedska föreningen som arbetar för ett nordiskt samarbete och ger ut Nordisk tidskrift.

Karriär i korthet: Arbetade som lärare i 20 år. Därefter riksdagsledamot för centern i 21 år. Satt fem år i regeringen Fälldin. Utrikesminister 1976-78, socialminister 1979-82, partiordförande 1986-87. Ordförande för Rädda Barnen i tolv år. Utsedd till hedersdoktor vid KTH i Stockholm. Ordförande i Stockholms körförbund i tio år. Ordförande för Selma Lagerlöf-sällskapet i åtta år.

Så firar jag födelsedagen: "Med familjen på okänd ort. Vi är så stor familj nu och vi brukar göra så."

Om att fylla 80 år: Det känns bra, jag vet ju att jag är gammal, men fortfarande har jag mycket att göra och jag känner stor glädje över att ha fått levt ett rikt liv. Det har varit väldigt stimulerande."

Vill ha i födelsedagspresent: "Jag behöver inga presenter. Det bästa är, om man har några pengar, att stödja Rädda Barnen eller kanske Selma Lagerlöf-sällskapet. Den stora önskan är att vi får en rättvis värld."

Måtto: "Man ska se svårigheterna men ta vara på möjligheterna. Sen har jag en ganska positiv livssyn och brukar inte gräva ner mig i grubblerier."