Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karius och Baktus regerar i länet

Västernorrlänningarna är inte bara fetast i landet.
Barnen har även sämst tandhälsa i hela Sverige.
Andelen kariesfria 12-åringar i Västernorrland är nämligen minst i hela Sverige.

– Jag vet inte om det är en livsstilsfråga och att de unga inte anammar det budskap som vi trots allt går ut med. Jag kan inte säkert svara på vad det beror på, säger Birgitta Hamberg, verksamhetschef för Folktandvården Medelpad södra.

De två tandtrollen Karies och Baktus verkar delvis ha hittat en fristad i vår region.

I alla fall om man ska tolka Socialstyrelsens statistik.

I Västernorrland var det 59 procent av 12-åringarna som var kariesfria år 2011, vilket är den sämsta siffran i Sverige.

Det kan jämföras med Jönköping som är bäst i landet på 73 procent, medan riksgenomsnittet landar på 65 procent.

– Det här är något som vi har tagit åt oss och vi har ökat vår externa verksamhet att vara ute i skolorna för att förhindra att kariesen går in i det permanenta bettet. Framför allt handlar det här om geografiska områden som är känsliga ur ett socioekonomiskt perspektiv, säger Birgitta Hamberg.

Ett annat sätt att mäta tandhälsan är antalet kariesskadade tänder hos 12-åringar i det permanenta bettet. Här hamnar Västernorrland i en bottentrio tillsammans med Stockholm och Jämtland.

– Vi måste ha fler kontaktytor i samhället som gör oss medvetna om vad vi stoppar i oss, säger Hamberg.

Hon tror framför allt att det är viktigt att undvika att kariesen kommer fram i tidig ålder. Hamberg berättar att man redan i dag informerar föräldrar på BVC och förskolor innan tänderna har kommit, samt i samband med att mjölktänder och permanenta tänder börjar komma. Som livsstilsfråga handlar det givetvis även om de ansvariga föräldrarna.

Tandläkaren Pal Gergely jobbar vid folktandvården i Nacksta och får därför en daglig inblick i barnens munhälsa.

– Det ser väldigt olika ut. Vi har barn som har jättefina tänder, men det finns en del som har mycket karies. Ofta dricker de ganska mycket läsk eller nästan dagligen och dessutom äter de mycket godis. Vi kämpar också med en del patienter som inte är bra på att borsta tänderna, säger Pal Gergely.

Känner du oro i den här frågan inför framtiden?

– Vi kan informera och rekommendera och ge information, men vi vet inte vad patienten gör när han eller hon går härifrån. Det är viktigt att patienten blir medveten om vad som är orsaken till sjukdomen i tänderna, men om man fortsätter att dricka läsk och godis dagligen, då blir det inte bra, säger Pal Gergely.