Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kärlek är en enda stor klyscha

Annons

Beställer Martina Haags nya bok Det är något som inte stämmer.

Naturligtvis är jag väldigt medveten om att hennes bokstäver inte kvalar in på kultursidorna, men det är allt jag orkar med i romanväg just nu. Studielitteraturen gör att hjärnan värker. Vill ha böcker som glider igenom huden utan motstånd. Vill bli road och inte oroad, jag vill ha tänkta tankar, inte tänka. Litteratur har olika funktioner argumenterar jag ( som att jag måste försvara mig själv inför bokvalet).

Fast det är naturligtvis svepskäl. Om sanningen ska fram beställer jag Martina Haags bok av kletiga anledningar, som intresse kring hennes uppmärksammade skilsmässa från före detta maken Erik Haag. Romanen handlar ju om en skilsmässa.  Enligt kvällspressen var det Martina Haag som blev lämnad eftersom att Erik blivit kär i sin tv-kollega. Och duon Haag som briljerat i På spåret och visat upp sin stabila relation i olika medier tycktes vara ännu en polerad fasad i vår Instagramvärld.

Sådant väcker intresse, sprickorna, det som skaver. Det är något djupt mänskligt att vara intresserad av andra människor – även om den sidan inte alltid är helt vackert när man står och betraktar det som gått sönder.

Jag läser ut boken en kväll medan täcket värmer kroppen och hunden fötterna. Styckena som handlar om en fjällvistelse och fientliga sjöar bläddrar jag förbi – det känns som utfyllnad och sänker läsupplevelsen rejält. Som en gardin som faktiskt förhindrar romanen att få fram det viktiga i ljuset. Som om Martina Haag känt sig tvungen att ha med det för att släta över den riktiga berättelsen, som ett skratt i ett sjukhusrum för att dölja  sjukdomsångesten.  Yta, istället för bakom ytan.

Boken har kallats för Martina Haags skilsmässouppgörelse – och visst ligger romanen i stora svep allt att döma mycket nära verkligheten. För precis som i Martina Haags fall är huvudpersonen Petra i romanen en feel - good författare som är gift med en man känd från tv – och Petras man blir kär i sin kollega. Äktenskapet som skulle vara för evigt är till slut bara en vision som Petra  krampaktigt och dåraktigt håller fast vid. Det är svårast att sluta hoppas. Speciellt om man varit så innerligt älskad - hur kan då kärleken bara ta slut? Får man bara sluta älska en annan människa?

Innan huvudpersonen Petra inser att mannen inlett en ny relation är det månader av ensamhet i en tvåsamhet för hennes skull. Mannen fjärmar sig från Petra - som i sin tur känner ångest och tilltagande skräck – Det är något som inte stämmer.

Petra lever ett vardagsliv som måste beskrivas som november – kallt, mörkt, fientligt och utmattande. Till slut blir det sjukhus, tabletter och panikångest. Det hela är sorgligt – man känner smaken av en kärlek som dör, trots att det är lite för många klyschor som tar plats mellan pärmarna. Men å andra sidan – kärlek är väl i sig själv en enda stor klyscha?

Läser i DN om gruvkollapsen i Chile den 5 augusti 2010. Trettiotre män var instängda i 69 dygn, en av dem var Omar Reygadas. Han trodde att han skulle dö. I DN får han frågan om han lärt sig något. Jo, det har Omar Reygadas. Att det finaste en människa kan ha en familj att stötta och bli stöttad av. Martina Haags roman handlar om vad som sker inom en människa när en familj går sönder. Synd bara att hon inte vågade ta bokstäverna ända ner i gruvhålets djup. Då hade det kunnat bli ett avgrundsvrål från hon som fortsatte att älska.

Twitter: @LinaNJuuso

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel